Konuşarak zayıflıyorlar

Denemediği diyet kalmadığı halde bir türlü kilo veremeyenler, soluğu grup terapisinde alıyor. Diyet yapanlara özel grup terapisine katılan kadınlar, hem beraberce zayıflıyor hem de kilo almanın psikolojik sebeplerini konuşarak bulmaya çalışıyorlar.

 

Diyet yapmak zor zanaat. Hele de çoluk çocuğa karışmış kadınlar için… Kendiniz için yaptığınız yağsız-tuzsuz sebze yemeklerini aile fertlerine beğendiremezsiniz bir türlü. Bir de kadınların bir araya gelip pasta börek eşliğinde muhabbet ettikleri (kalori) günleri var. Ne kadar itiraz etseniz de ısrar kıyamet tabağınıza boca edilen kısırdan kaçış yok. Hal böyleyken konu komşu hep birlikte diyete girenler bile var, bu durum yüzünden. Ancak bazılarının böyle bir imkânı yok. Şimdilerde Fatih Üniversitesi Sema Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin başlattığı grup terapisi tam da onlara yönelik. Zira diyet yapan kadınlar psikolog, psikiyatr ve diyetisyen eşliğinde yapılan grup terapisine katılarak hem beraberce diyet yaparak zayıflıyor hem de kilo almanın psikolojik nedenlerini kendi hayatlarından örneklerle konuşarak bulmaya çalışıyorlar.


PSİKOLOG, PSİKİYATRİST, DİYETİSYEN BİR ARADA


Bilindiği gibi madde bağımlıları ve belli hastalık gruplarına tedavilerine ek olarak destekleyici grup terapileri uygulanıyor. Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Vedat Bilgiç, diyet için başvuranlardan bir grup oluşturmayı hastanenin diyetisyen ve beslenme uzmanı Hayrettin Mutlu’ya teklif etmiş. Böylece bundan dört ay önce cuma günleri grup terapi Bilgiç, Mutlu ve psikolog Rabia Binali eşliğinde on beş kadın ile başlamış. Ancak diyet yapanlar için grup terapisinde sanıldığı gibi yalnızca zayıflama süreci konuşulmuyor.


KONU DİYETE NADİREN GELİYOR


Grup üyesi kadınlar, doktorlar eşliğinde aile ve iş hayatlarını, kişisel özelliklerini ve yaşadıkları travmaları da paylaşıyor diğer üyelerle. Zira kilo almanın temelinde bunlar yatabiliyor bazen. Hatta çoğu zaman diyetten ziyade bunlar konuşuluyor. Binali ve Bilgiç hastalarına psikolojik yönden destek olurken, Mutlu hastalara uygun beslenme programını uygulayarak zayıflamalarına yardımcı oluyor. Seansa öncülük eden doktorlar, hastaların diyet deneyimlerini ve farklı çözüm önerilerini de paylaşma fırsatı bulduklarını söylüyor. Böylelikle kendileriyle aynı sorunu yaşayan diğer grup üyeleri ve onların anlattıkları sayesinde farkındalıkları da artmış. Sonuçlarsa oldukça başarılı. Zira grup üyelerinin hemen hepsi seanslar sonucu vücut ağırlıklarının beşte biri oranında kilo vermiş.


‘SIKINTIDAN DİYORUM’ DİYENLER HAKLIYMIŞ


AYŞE TÜMTÜRK (İLETİŞİM UZMANI): “Gruba başlarken ben dahil herkes sürekli diyetten, kilolardan, zayıflamaktan konuşacağımızı düşünüyorduk. Meğer kilo almamız, içinde bulunduğumuz psiko-sosyal durumla ilgiliymiş. Hep söylerler “Sıkıntıdan yiyorum” diye. Bunun bilimsel bir dayanağı varmış. Ben daha önce çok kilolu insanların hep çok mutlu olduğunu düşünürdüm. Oysa kim kilosundan şikâyetçi olmaya başlamışsa mutlaka öncesinde bir sıkıntılı süreç yaşamış. Ayrılık, hastalık, yakınını kaybetme, sınav, aşk acısı vs. Grupta doktorların yönlendirmesiyle çok farklı konuları konuştuk. Kimi zaman ailemizden kimi zaman iş hayatımızdan kimi zaman kişisel özelliklerimizden bahsettik. Tabii konuşanı sadece dinlemekle kalmayıp neler hissettiğini söyleyerek kendine ve diğer grup üyelerine katkı sağlayan tüm grup üyeleri yeni farkındalıklar kazandı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.