Kanser tedavisi mümkün mü?

Kanser tedavisi mümkün mü?

 

Bilim adamları tümörlerin, kendilerini tanıyıp yok edebilen bağışıklık hücrelerini bir tür ‘beni yeme’ sinyaliyle atlattıkları belirlemişti. Şimdi ise bu sinyali durduran bir ilacın farklı kanserlere karşı etkili olduğu ve kanserde iyileşme gösterdiği tespit edildi.

New York Post’ta yayınlanan habere göre, geçtiğimiz hafta Stanford Üniversitesi’nde görevli bilim adamlarının “Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America” isimli dergide yayınladıkları yeni bir araştırmada, CD47 isimli proteinin engellenmesi farklı kanser türlerine karşı yardımcı olabilecek. Yeni araştırmada CD47 isimli proteinin sadece lenfoma ve lösemilerde önemli olmadığını belirten bilim adamları, diğer tüm kanser türlerinde de önemli gelişmeler kaydedildiğini açıkladılar.

Bilim adamları, CD47 isimli proteinini engelleyen bir antikor geliştirdiler. Böylece vücudun bağışıklık sistemi tehlikeli hücrelere saldırdı. Araştırmacılar vücutlarına insana ait göğüs, kolon, beyin, karaciğer, yumurtalık, mesane ve prostat tümörleri yerleştirilen fareler üzerinde bu antikoru kullandılar. Vakaların her birinde antikorun kanser hücrelerini öldürmek için farelerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini tespit ettiler.

Tedavinin tek yan etkisi farelerin bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere de kısa süreli saldırıda bulunmaları. Fakat kanser hücrelerine verilen hasarla karşılaştırıldığında bu yan etki önemsiz görünüyor.

Araştırma ekibi Kaliforniya Rejeneratif Tıp Enstitüsü tarafından sağlanan 20 milyon dolarlık fon sayesinde farelerde yapılan çalışmaların insanlar üzerinde de kullanılıp kullanılamayacağını araştıracak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.