Kangren bacak, kesilmeden balon-stent ile tedavi edilebiliyor

Kangren bacak, kesilmeden balon-stent ile tedavi edilebiliyor

Sigara, tansiyon, şeker ve kolesterol gibi hastalıklar, bacak damarlarında tıkanmaya ve kangrene yol açabiliyor. Bacağın kesilmesine yol açan kangrende artık balon-stent tedavisi uygulanıyor. Böylece ilaç tedavisine cevap vermeyen bacak kesilmeden sağlıklı kan akışı sağlanabiliyor.

Çoğunlukla 50 yaş üstü erkeklerde görülen bacaklardaki damar tıkanıklığı, erken tanı konulmazsa kangrene dönüşebiliyor ve bu yüzden hastanın bacağı kesilmek zorunda kalıyor. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan balon-stent yöntemi sayesinde kangren olma riski taşıyan bacaklar, kesilmeden tedavi edilebiliyor. Bacaklardaki damar tıkanıklığının nedeninin sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol ve genetik faktörler olduğunu söyleyen Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Selçuk Pala, önlem alınmadığında hastalığın bacaklarda kangrene yol açtığını belirtiyor. Başhekim Selçuk Pala, şu uyarıda bulunuyor: “Hafif bir damar tıkanıklığının hiçbir belirtisi olmayacağı gibi damar kan akışını önemli derecede etkileyen damar tıkanıklığı, yürüyüşlerde kendisini gösterir. Hastalar, bacaktaki ağrının ve damar tıkanıklığının derecesine göre bazen 1000 metrede bir, çok ileri düzeydeki hastalıkta ise 10-20 metrede bir dinlenme ihtiyacı hissederler. Ağrı şikayeti olmayan hastalarda da damarlar birdenbire tıkanabilir, köprü damar oluşmasına zaman olmadığından, bacaklar beslenemeyeceği için saatler içinde kangren meydana gelebilir.” Damar tıkanıklığı olan hastanın, ayağında soğukluk, renk değişikliği, kıllarda dökülme, tırnaklarda büyüme problemi, deride parlaklaşma gibi durumlar gözleneceğini dile getiren Pala, doopler veya anjiyografi ile tanı konulabileceğini vurguluyor.

TEDAVİDE İLK ŞART SİGARADAN UZAK DURMAK

Selçuk Pala, tedavi için ilk olarak hastanın sigaradan ve şeker, hipertansiyon ve kolesterolü tetikleyen yiyeceklerden uzak durması gerektiğini söylüyor. Düzenli egzersiz yapmanın önemine de dikkat çeken başhekim, şu bilgileri veriyor: “Eğer bacaklardaki damar tıkanıklığı ileri dereceye gelmiş ve beraberinde yeteri kadar köprü damar yok ise veya hasta kan akımını artıran ilaç tedavisine dahi cevap vermiyorsa, kısa bir zaman sonra kangren ortaya çıkabiliyor. Balon-stent yöntemi sayesinde kangren olan bacaklar ya da ayak parmakları kesilmeden kurtarılabiliyor. Hastaya anjiyografi işlemi sırasında balon-stent ile damar açılıyor veya ameliyatla hastanın tıkalı damarına by-pass yapılıyor. Cerrahi yöntemler genellikle anestezi altında kesilerek yapılır ve hastanın iyileşme süresi daha uzundur. Balon-stent yönteminde ise hasta uyutulmadan tedavi ediliyor ve hasta daha kısa sürede sağlığına kavuşuyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.