Ispanak bir şehir efsanesi mi?

Ispanak bir şehir efsanesi mi?

Ispanak bir şehir efsanesi mi?

Dikkatsiz bir beslenme uzmanının hatasıyla adı demir deposuna çıkan ıspanak, her şeye rağmen sofradan eksik edilmemesi gereken bir sebze.

Kimileriniz belki komik bulacaktır ancak bir beslenme uzmanının yaptığı söylenen yazı hatası yıllardır seyrettiğimiz Temel Reis efsanesinin doğmasına sebep oldu. Nasıl mı? Ispanakta bulunan demir miktarı bu beslenme uzmanı tarafından 3.4 mg şeklinde ifadelendirilecekken yanlışlıkla 34 mg demir şeklinde gösterilince anneler çocuklarına bu sebzeyi yedirmek için adeta yarışır oldular. Sakın bu yazdıklarımızdan yola çıkarak ıspanak gibi kış mevsiminin bu nadir sebzesini kötülediğimiz sanılmasın.

Hangi ıspanak?

Mutlaka koyu yeşil, parlak ve olabildiğince kısa yapraklılar tercih edilmelidir.

Alzheimera karşı

Ispanak bünyesinde ihtiva ettiği folik asit sebebiyle alzheimer hastalığına karşı savaşta oldukça tesirlidir.

Hücre yenileyici özelliği dolayısıyla ıspanağın cilt bakımında da oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

Kramplara karşı

Kramplardan şikâyetçi olanların da ıspanağa gereken önemi vermesi gerekir. Çünkü ıspanak ihtiva ettiği magnezyum ve potasyum minerallerinin kramp engelleyici özelliği vardır.

Menopoz için

Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de olan ıspanak, K vitamini de ihtiva ettiği için menopoz esnasında kemik yoğunluğunun azalmasını önler.

Bununla birlikte gelişme çağındaki çocukların da ıspanaktan faydalanması gerekir. Çünkü çocuk ve gençlerin kemik gelişimi için ıspanak oldukça önemli bir besindir.

Bazı yeşil yapraklı sebzelerle birlikte ıspanak da yaşlılıkla birlikte gözlerde oluşan sarı nokta hastalığını engelleyici özelliğe sahiptir.

Ne şekilde yiyelim?

Mümkünse çiğ olarak yemeli, aksi takdirde birçok özelliği kaybolmaktadır. Kışın aşırı yorgunluk sonucu bedenen ve ruhen yıprananlar haftanın iki üç günü sabahları biraz ıspanak ve tereyi beraberce doğrayıp suyunu çıkartarak kahvaltı esnasında içmelidirler.

Ayrıca boyları çabuk uzayan gençlere bolca ıspanak vererek vücutlarının dayanıklılıkları artırılırsa iyi olur. Kan yapıcıdır, protein zenginliğine sahiptir.

Ispanak salatası

Karaciğere, lenflere ve kan dolaşımına da faydası olan ıspanaktan harika bir salata hazırlayabilirsiniz. Bunun için önce ıspanak yapraklarını iyice yıkayıp bir süre sirkeli suda bekletin. Süzdükten sonra artık birçok yerde bulunmaya başlayan bambu bıçaklarla veya benim pazardan alıp kullanmaya başladığım şimşir ağacından bıçakla, o da olmazsa elinizle iri parçalara ayırarak salata tabağına koyun. Üzerine minik küpler hâlinde kestiğiniz peynirleri, bir avuç dolusu iri kıyılmış cevizi ve yarım tatlı kaşığı çörekotunu ekleyin. Sırasıyla limon, az tuz, karabiber ve sızma zeytinyağı ekleyip servis yapın. Bol miktarda lif içeren kalsiyum, K vitamini, C vitamini, E vitamini protein ve magnezyum deposu bu salata tek başına bir öğün yemeğiniz bile olabilir.

Dikkat

İhtiva ettiği fazla okzalat sebebiyle karaciğer rahatsızlığı olanlar, cilt hastalıklarından, damar sertliğinden, romatizmadan, kum ve taştan ayrıca gastritten yakınanlar ıspanağı fazla yememelidirler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.