Fırın kullanırken yapılan 10 hata

Fırın kullanırken yapılan 10 hata

Fırın kullanırken dikkat etmeniz gereken 10 kural:

Kekinizi fırındayken kontrol etmek: Kek, kurabiye ya da tart sertleşmeye başlamadan ve kabarmadan fırını açmayın. Yemek uzmanları, bu sürenin kekler için 20 dakikadan önce olmaması gerektiğini belirtiyorlar. Vaktinden önce fırını açıp fırın sıcaklığını değiştirirseniz kekiniz hiç pişmez ya da az pişer.

Malzemelerin soğuk olması: Tariflerinizde her zaman oda sıcaklığındaki malzemeleri kullanın. Mesela kek ya da kurabiye yaparken kullandığınız margarin soğuk olursa tarife eklediğiniz şeker yağın içinde küçük hava cepleri oluşturamaz ve kekiniz, kurabiyeniz yeterince kabarmaz.

Fırınınız çok sıcak: Top keklerinizin üstü düz olmak yerine kubbe biçimini alıyorsa muhtemelen fırınız çok kıcaktır. Özellikle fırınınız eskiyse, fırının üzerindeki göstergeler ile fırının sıcaklığı yüzde 100 aynı olmayabilir.

Şekerli kurabiye hamurunu oda sıcaklığında kesmek: Fırındayken kurabiyelerinizin kenarlarının kıtır kıtır olmasını istiyorsanız kurabiyeleri mükemmel şekilde kesmelisiniz. En iyi şekerli kurabiye için hamuru rulo yapmadan önce dolapta soğutun, kesin ve kurabiyeleri fırına atmadan önce yine dolaba koyup soğutun.

Yanlış fırın tepsisi kullanmak: Koyu, parlak olmayan tepsiler çok fazla ısı emebilir ve kurabiyelerin altlarının yanmasına neden olabilir. İzole edilmiş, yaklaşık 2 santimetre kenarı olan tepsiler ise daha uzun fırınlama ister ve kurabiyelerinizin pişmemesine yol açar. Uzmanlar ideal fırın tepsinin ağır, kenarsız parlak alüminyum olmasını öneriyor.

İki fırın arasında tepsileri soğutmamak: Arka arkaya iki tepsi kurabiye yapacaksanız tepsilerin soğumasını bekleyin. Hamuru ılık olan tepsiye yerleştirirseniz kurabiyeleriniz öncekilerden daha koyu renkli olur.

Bezelerin kirlenmiş olması: Beze hazırladığınızda, kasenin ve çırpıcının en küçük yağ ya da diğer kalıntılardan uzakta olduğundan emin olun. Küçücük bir kalıntı ya da yağ gibi maddeler beze karışımının berbat edebilir ve hacmini azaltabilir.

Bezelerin kirlenmiş olması: Beze hazırladığınızda, kasenin ve çırpıcının en küçük yağ ya da diğer kalıntılardan uzakta olduğundan emin olun. Küçücük bir kalıntı ya da yağ gibi maddeler beze karışımının berbat edebilir ve hacmini azaltabilir.

Yumurtanın sarısını kabukları kullanarak ayırıyorsunuz: Yumurtanın sarısını bir kabuktan diğerine aktararak ayırıp zaman kaybetmeyin. Bunun yerine küçük pet şiye yardımıyla kolayca ayırabilirsiniz. Yumurtayı tabağa kırın, pet şişeyi sıkarak sarısını içine alın ve sonra istediğiniz yere ayırın.

Top keklerinizi hava sızdırmayan kaplarda saklamak: Soğumuş olan top keklerinizi hava sızdırmayan kaplarda saklarsanız dışını kaplayan kabuğun soyulmasına neden olursunuz. Kaptaki aşırı nem de keklerinizi sırılsıklam ve yapışkan yapar. Bunun yerine bir parça alüminyum folyo ile keklerinizin üzerini örtün.

Tariflerdeki virgülleri görmezden gelmek: Bazen tarifler karışık olabilir. Bu nedenle yemek ya da hamur işine başlamadan önce tarifi iyice okuyun. 1 kase dövülmüş fındık denilince önce 1 kase fındığı alın sonra onu ezin. Çünkü dövülmüş fındık ile dövülmemiş fındığın miktarı farklıdır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.