Elektronik sigara, gençler arasında 2 kat yaygınlaştı

Elektronik sigara, gençler arasında 2 kat yaygınlaştı

Bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere alternatif olarak gösterilen elektronik sigaranın, normal sigara gibi sağlığa zararlı olduğu belirtiliyor. Ancak elektronik sigara 8 bin değişik aroma ile satılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü ise elektronik sigara kullanımının gençler arasında 2 kat arttığını kaydediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son hazırladığı ‘elektronik sigara’ ile ilgili durum raporu, gençler arasında elektronik sigara kullanımının yaygınlaştığını gösteriyor. DSÖ, başta ABD, Kore ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerde olmak üzere 62 ülkede yapılan araştırmada 2008-2012 yıllarında gençler arasında elektronik sigara kullanımının 2 kat arttığını belirtiyor. 2014 yılında 466 adet elektronik sigara markasının yıllık 3 milyar dolar satış rakamına ulaşması da dikkat çekiyor. Türkiye’de ise bu alanda yapılan bilimsel çalışma maalesef bulunmuyor. Elektronik sigaranın internet üzerinden satışı çok rahat yapılıyor. Türkiye’de elektronik sigara satmanın yasak olmasına rağmen kaçak yoldan pazarlamasının yapıldığına dikkat çeken Sağlık Enstitüsü Dernek Başkanı Prof. Dr. Elif Dağ, “Özellikle internet sitelerinde satılan elektronik sigaraları almayın. Satılan sigaranın nikotin oranları belirsiz. Fazla kullanıldığında zehirlenerek ölüme yol açıyor. Bugün icat edilmiş olsaydı, kullanım ruhsatı alamayacak kadar zararlı bir ürün.” diye konuşuyor. Türkiye’de elektronik sigara satış sitelerinde fiyatlar 69 TL’den 300 TL’ye kadar değişiyor. Ürünler Türkiye’de sigarayı bıraktırdığı iddiasıyla pazarlanırken meyve ve şeker aromasıyla birlikte satılmasının da çocuklarda nikotin bağımlılığını kolaylaştırabileceği vurgulanıyor.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kart, çarpıcı bir tespitte bulunuyor: “Tüm tedavilere rağmen sigara bırakma başarısı yıllık yüzde 40 civarında. Durum böyleyken elektronik sigaranın psikolojik bağımlılığı iyileştirmediği hatta daha belirgin hale getirdiği bir gerçek.” Prof. Dr. Levent Kart da elektronik sigaranın kansere neden olduğunu belirterek, hamile ve kalp hastalarında daha fazla yan etkilerinin görülebileceğini aktarıyor. Kart, “Nikotinin kendisinde sinir sistemi hasarına yol açan etkileri de mevcut. Çocuk ve anne karnındaki bebeklerde beyin gelişimini de etkiliyor.” cümlelerini kullanıyor.

Nikotin ve eroine bağımlılığı artırıyor

Elektronik sigaranın normal sigara gibi yasak kapsamına alınması gerektiğini anlatan Sağlık Enstitüsü Dernek Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaranın, sigarayı bıraktıran bir araç olmasından ziyade nikotin ve eroine bağımlılığı artırdığını vurguluyor. Dağlı, “Sigara firmalarının hepsi elektronik sigarayı pazarlamaya başladı. Hiç sigara içmeyen gençler arasında bile tüketiliyor. Nargile ve elektronik sigara ürünleri kapalı alanlarda yasaklanmalı.” diyor.

Piyasada 8 bin değişik aroma ile satılıyor

Elektronik sigara ile ilgili rakamların 2030 yılında 17 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Elektronik sigaralar piyasada 8 bin değişik aroma ile satılıyor. DSÖ raporunda, elektronik sigaraların üreticileri tarafından sigara bırakma ürünü veya daha sağlıklı alternatif olarak pazarlandığı ve tütün kontrolü çabalarına karşı tehdit oluşturduğuna vurgu yapılıyor. DSÖ, elektronik sigaraların halk sağlığı zararlarını önlemek üzere üye devletlerden;

Gençlere ve sigara içmeyenlere yönelik promosyon ve reklam yapılmasının engellenmesini,

Kullanıcı ve pasif maruz kalanların korunmasını,

İspat edilmemiş sağlık yararları konusundaki açıklama ve reklamların yasaklanmasını,

Tütün kontrolü konusunda elde edilmiş kazanımların tütün endüstrisinin ticari çıkarlarından korunmasını talep etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.