Diyabette uzuv kaybı trajedisine son!

Diyabette uzuv kaybı trajedisine son!

Açık yaralardan dolayı uzuvlarını kaybeden şeker hastaları için yeni bir dönem başladı. Ayaklarda oluşan kronik enfeksiyonların kangrenleşmeden tedavisi mümkünleşti.

Binlerce insan kronik yaralardan muzdarip. Genellikle aylar, yıllar sürebilen tedavi süreci sonuç vermiyor ve hastaların yaşamı zehir oluyor. En yaygın olanlar diyabetik ayaklarda ve yatalak hastalarda görülen açık yaralar. Diyabetli kişilerin daha kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla yenilikçi tedavi programı başlatan Pendik Bölge Hastanesi’ndeki özel yöntemlerle “geçmez” denilen şeker yaraları tedavi ediliyor.

Türkiye’de 7 milyon dolayında kişi diyabetle mücadele ediyor. 2035 yılına gelindiğinde diyabetli hasta sayısının 12 milyon kişiye çıkması bekleniyor. Ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya olan şeker hastalarının bu tedavi programıyla uzuvlarını kaybetme trajedisi sona eriyor.

Uzuv kaybı trajedisine son

Her yıl yüzlerce şeker hastasının kangren olan ayakları kesiliyor.Uzuv kaybı trajedisinin tıptaki son gelişmelerle büyük ölçüde sona erdiğini belirten Pendik Bölge Hastanesi yönetimi, büyüme faktörü tedavisi, kök hücre, yara bakım örtüsü ve ozon uygulaması gibi alternatif yöntemleren bu yaralara meydan okuduğunu açıkladı.

Pendik Bölge Hastanesi’de diyabetli kişilerin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak için yenilikçi tedavilere başlandığı belirtildi. İyileşmeyen açık yaraların tedavisi için tıpta kullanılan yeni yöntemlere acil ihtiyaç duyulduğu, kronik yaralardan dolayı yüzerce insanın ayağını kaybettiği vurgulandı. Pendik Bölge Hastanesi Yara Birimi Uzman doktorları, ayağa tamamen yerleşerek, geçmek bilmeyen yaralara savaş açan yenilikçi yöntemler hakkında şu bilgileri verdiler:

– Damarlardaki darlık ve tıkanıklıktan dolayı dizden aşağıya yeterli miktarda kan gelmemesi, kronik yaralara neden oluyor, ileri safhalarda parmakların veya ayakların kesilmesine yol açıyordu. Bugün ise tedavideki en ileri uygulamalarla bu riski ortadan kaldıracak pek çok yeni sistem uyguluyoruz.

– Diyabete bağlı oluşan açık yaraların takip ve tedavisi; “Negatif basınç sistemi”, “Büyüme faktörü”, “Kök hücre uygulaması”, “Modern yara bakım örtüleri” ve “Ozon tedavisi” gibi alternatif yöntemlerle sağlanıyor.

– Akut ve kronik yaralarda iyileşmeyi hızlandırmak için yara bölgesine kontrollü ve lokalize negatif basınç uyguluyoruz. “Proflaktik negatif drenaj etkisi” ile yara yüzeyi temiz kalıyor ve bakteri sayısı azalıyor. Basınç etkisiyle hücrelerdeki ödem çözülüyor. Hasarlı bölgede kanlanma artarak hücre beslenmesi sağlanıyor ve yara iyileşmesi hızlanıyor.

– Özellikle diyabetik ayak ülserlerinde kullanılan ve doğrudan yaraya uygulanan insan büyüme faktörü (Heberprot-P), inatçı kronik yaralarda iyileşme hızını yükseltiyor.

– Göbek bölgesinden lokal anesteziyle (liposuction yöntemi) 20-50 cc kadar alınan yağlar özel laboratuvarda işlem görerek kök hücrelere ayrılıyor. Yaralı bölgeye enjekte edilen kök hücre uygulamasıyla tedavi gerçekleşiyor.

– “Basınç odası” ise kullanılan başka bir yöntem. Bu odada basınç altına alınan hasta, yüzde 100 oksijen soluyor. Çözünmüş oksijen, dokulara direk nüfuz ederek, diyabetik ayak enfeksiyonunda iyileşmeye yardımcı oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.