Diyabet hastaları oruç tutabilir

Diyabet hastaları oruç tutabilir

Farz olan Ramazan orucunu yerine getirmek isteyen şeker, tansiyon ve kalp hastaları, kafa karışıklığı yaşıyor

Uzmanlar hem ibadetlerini yapmak hem de sağlığını riske atmamak isteyen kronik hastalar için kendi doktorlarının gözetiminde hareket etmelerini öneriyor. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Fevzi Bakan, şekeri iyi seyreden ve insülin kullanmayan diyabet hastalarının oruç tutabileceğini dile getiriyor. Ancak yine de beslenmelerine dikkat etmeleri ve doktorlarına danışarak hareket etmelerini öneren Bakan, “Şeker hastalarının sahurda iyi beslenmeleri ve sıvı almaları gerekiyor. Çünkü sıvı eksikliği olan hastalarda şeker komasına bir meyil oluşabilir.” diyor. Diyabet hastalarının ilaçlarında ve diyetlerinde belli ayarlamalar yapmaları gerektiğini belirten uzman, “Tip2 diyabeti olup insülin kullanan hastaların da kısa insülinlerinin uzuna çevrilmesi gerekiyor.” diye konuşuyor. Böylece hastalarda oluşabilecek yan etki risklerinin azaltılabileceğini ifade eden Fevzi Bakan,  şeker hastalarının oruçlu iken şeker düşüklüğü ve şeker yüksekliği açısından kendilerini kontrol etmelerini ve hangi şikâyetlerin meydana geldiğini iyi bilmeleri gerektiğini kaydediyor.

ŞEKER HASTALARININ, RAMAZAN’DA DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Bir öğünü en az 20 dakikaya yaymak diyabet hastaları için önem taşıyor.

Aksi takdirde hızlı yemek yendiğinde, kan şekeri çok hızlı yükselmeye başlıyor ve bu durum hem diyabet hastaları için hem de kilo problemi yaşayanlar için olumsuz bir durum oluşturuyor.

Sahur ve iftarın yanı sıra gece saat 22.00-23.00 arasında alınacak bir ara öğün ile gün içerisindeki öğün sayısını üçe çıkarmak önemli.

Ekmek, hamur işi, pirinç pilavı, makarna, patates ve şekerli yiyecekler gibi basit karbonhidratları tüketmemek gerekiyor.

Havuç ve bezelye gibi karbonhidrat değeri yüksek sebzeler konusunda da dikkatli olunmalı.

Mümkünse hazmı kolaylaştıran tahıllı ekmekler tercih edilmeli.

Besin değeri düşük, boş enerji kaynakları olan şekerli ürünler tüketildiğinde kan şekeri ani bir şekilde yükseliyor. Yine de nefsinize yenik düşüp tatlı yerseniz arkasından mutlaka protein içeriği yüksek besinler tüketin. Proteinli gıdalar mideden geç boşalarak kan şekerinin hızlı yükselmesini engelliyor.

Güllaç gibi iftarlardan sonra servis edilen tatlılar yerine meyve yemeyi tercih etmeli. Şeker oranı, insülin endeksi yüksek olan meyveler daha dikkatli ve az tüketilmeli.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.