Çocuklarda süt alerjisine dikkat!

Çocuklarda süt alerjisine dikkat!

Besin alerjisi tüm dünyada artıyor, çocuklarda besin alerjisi yapan gıdaların başında süt alerjisi geliyor. Süt alerjisi, ek gıdaya geçiş yaşında başlayabildiği gibi her yaşta da yaşanabiliyor.

Süt alerjilerinin bulguları, hastadan hastaya göre değişebiliyor. Bazen bulguların çeşitliliği ve şiddetinin farklılığı, süt alerjisinin tanısının koyulmasında yanıltıcı sonuçlar doğurabiliyor.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony besin alerjilerinin, bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini, yanlışlıkla zararlı olarak algılaması ve aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkan bir durum olduğunu belirtti.

Süt alerjisinin bulguları, etkilediği organa göre değişiklik gösteriyor:

* Süt alerjisi deriyi tuttuğunda; deride hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık, egzama, ürtiker etkileri görülebilir.

* Solunum yollarını tuttuğunda; burunda geçmeyen akıntı, tıkanıklık, kaşıntı, sinüzit, öksürük, hırıltı, nefes darlığı, tekrar eden bronşit ve astım yapabilir.

* Sindirim sistemini tuttuğunda; bulantı, kusma, iştahsızlık, ishal, kabızlık, reflü etkilerine neden olabilir.

* Bazen de direkt bir organ tutulumu olmaksızın sadece kilo alamama, büyüme geriliği yapabilir.

Doç. Dr. Antony; süt alerjilerinin bazen de çok şiddetli seyrettiğini ve anafilaksi denilen ani şok tabloları yapabileceğini söyledi. Şok tablosu yaptığı hastalarda, süt alerjilerine karşı tepkinin çok ciddi olduğunu, hasta kendisi süt tüketmese bile sağılan, pişirilen, süt ile yemek yapılan hatta süt içilen ortamlarda bu işlemlerin havaya karışan süt proteinleri sebebiyle anafileksi gelişebileceğine dikkat çekti. Her türlü besinin gıda alerjisi yapma potansiyeli olduğuna, fakat en sık besin alerjisi yapma potansiyeli olan gıdalar arasında süt, yumurta, buğday, soya, fıstık, fındık, balık ve deniz ürünleri bulunduğuna değindi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.