Çocuklar ortodontiste kaç yaşında gitmeli?

Çocuklar ortodontiste kaç yaşında gitmeli?

Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, sağlıklı diş ve çene yapısı için her çocuğun 7-8 yaşlarında en az bir kez ortodontiste gitmesi gerektiğini belirtti. Yalçın, “Güzellik ve sağlık çocuklukta başlar” dedi.

Yalçın, çocuklukta ortodontiste gitmeyince diş yapısındaki bozuklukların fark edilemediğini ve kalıcı şekil bozukluklarına kadar varan, olumsuzlukların yaşanabildiğini belirtti. Tüm anne ve babalara, çocuklarını en az bir kez ortodontiste götürmelerini tavsiye eden Yalçın, “Süt dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesini beklemek her zaman doğru değildir. Pek çok çocukta ortodontik sorunlar erken yaşta ortaya çıkar. Peki çocuklarımızı ortodontistle tanıştırmak için ideal yaşlar nedir? Bu konuda en ideal dönem 7-8 yaşlarıdır. Bu yaşlarda tespit edilemeyen bazı çarpıklıklar, çene yapısı artık oturmaya başladığı için çenenin sağlıklı ve güzel gelişimini etkiler. Dişlerdeki çapraşıklıklar ve dengesizlikler bu yaşlarda daha kolay tedavi edilebilir. Süt dişleri değişimini tamamlayıncaya kadar büyümenin de yüzde 95’i tamamlanacaktır. Özellikle asimetrik çene yapısı gibi zor sorunları olan çocukların bu dönemde mutlaka ortodontiste gelmesi gereklidir. 8 yaşının geçirilmesiyle tedavinin zorluğu artmaktadır” şeklinde konuştu.

Diş dizilimine kanmayın, çenede sorun olabilir

Bazı anne babaların çocukların dişlerinin inci gibi sıralı dizilimine aldandığını ancak çenedeki önemli sorunları fark etmediklerini belirten Yalçın, “İnci gibi dişlere kanmayın. Çocuklarınızın çene yapısını bu yaşlarda mutlaka bir ortodontiste gösterin. Kız çocuklarda üst çenenin önde olması ya da erkek çocuklarda alt çenenin önde olması gibi durumlar, kontrolsüz şekil bozukluklarına neden olur. Kuş yüzü görüntüsü gibi anormallikler yaşanabilir. Özellikle kız çocukları erkek çocuklara göre gelişimlerini bir yıl önce tamamlar. Bu yaşlar geçmeden bu sorunların tespit edilerek tedavi uygulanması gereklidir” dedi.

Çocuklarda ortodontik tedaviye erken başlanmalı

Yalçın şöyle devam etti: “Bazı durumlarda ortodontik tedaviye erken başlanması son derece hayati olabilir. Çocuğunuzun çeneleri arasında fark varsa dişler düzgün de olsa tedavi gereklidir. Arka dişler çapraz kapanıyorsa, ön kalıcı dişler çapraz kapanıyorsa, aşırı derecede dar üst çene yapısı varsa, kalıcı dişlerin çıkmasını engelleyen süt dişleri düşmememişse, erken çekilmiş süt dişinden kaynaklanan çene daralması varsa, ortodontik tedavi şarttır.”

Önleyici ortodontik tedavi gerektiren durumlar

Bazı durumlarda önleyici ortodontik tedavilere başvurmak gerektiğini belirten Yalçın, “Bunlar yanlış yutkunma veya ağızdan nefes alma, parmak, kalem, dil emme gibi kötü alışkanlıklar olabilir. Bu alışkanlıklardan bazıları bebeklikten de geliyor olabilir. Ortodontik bozukluklara neden olan bu tür durumlar için önleyici tedaviler uygulamak gerekir” dedi.

Teller sorun olmaktan çıktı

Çocuk ortodontisinde farklı renkli alternatiflerin bulunduğunu anlatan Yalçın, “Çocukların isteklerine göre renk alternatiflerinin olması işimizi kolaylaştırır. Ortodontik tedavi gören çocuk sayısının artması ile çocuklar artık tel takan bir arkadaşlarını görünce garipsemiyor. Belli bir alışkanlık seviyesine gelinmesi memnuniyet verici” şeklinde konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.