Çin’deki hava kirliliği SARS’tan daha tehlikeli

Çin’deki hava kirliliği SARS’tan daha tehlikeli

Çin’in ünlü bilim adamı Zhong Nanshan, Çin’deki hava kirliliğinin 10 yıl önce ülkede görülen Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgınından daha tehlikeli olduğunu açıkladı.

Çin Mühendislik Akademisi’nden ünlü bilim adamı Zhong, Çin’in devlet televizyonuna verdiği demeçte, ülkenin orta ve doğu kesimlerindeki dumanlı sisin, Çin’de 349 kişinin ölümüne neden olan SARS’tan daha tehlikeli olduğunu ve kimsenin bu kirlilikten kaçamayacağını ifade etti. ”SARS’ta hastalar karantina altına alınıp tedavi edilebiliyordu; ancak hava kirliliğinden kaçış imkânı yok.” diyen Zhong, halkın temel yaşam ortamının iyileştirilmesi çağrısında bulundu.

SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI ARTIYOR

Hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarının ana nedeni olduğunu vurgulayan Zhong, Pekin’de zatürree vakalarının sayısının son 10 yılda yüzde 60 arttığını ve bunun şaşırtıcı olduğunu dile getirdi.

Hong Konglu bir tıp uzmanının yaptığı araştırmaya da değinen Çinli bilim adamı, metrekareye düşen sağlığa zararlı partikül oranının (PM 2.5), 25 mikrogramdan 200 mikrograma çıkması halinde, solunum hastalarında ölüm oranının yüzde 11 artacağı uyarısında bulundu.

Başkent Pekin’de PM 2.5 oranı son birkaç gündür 300-700 arasında seyrediyor. Bu rakam bir ara 900’e çıkmıştı. Pekin’deki ABDBüyükelçiliği’nin hava kirliliği ölçüm cihazı verilerine göre, başkentteki PM 2.5 oranı son 25 günün 19’unda “tehlikeli” seviyede olduğu kaydedildi. Kirliliğin hat safhaya çıktığı anda ise gösterge ”indeks ötesi”ni gösterdi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre kabul edilebilir PM 2.5 oranı seviyesi 20. Özellikle birkaç gündür Pekin’deki hava kirliliğinin, DSÖ’ye göre, “riskli” olarak kabul edilen seviyenin çok üzerine çıkması endişeye yol açtı. Halkın zorda kalmadıkça dışarıya çıkmaması tavsiye edildi.

TRAFİK POLİSLERİ TEHLİKEDE

Zhong ayrıca hava kirliliğinin kalp-damar, beyin-damar ve sinir sistemini etkilediğini de kaydetti. Bilim adamı, trafik polisleri gibi dışarıda çalışanların maske takmalarını da tavsiye etti.

Çinli bilim adamı, bir önceki araştırmada trafik polislerinin yüzde 40 ve yüzde 23’ünde rinit ve farenjit hastalığı görüldüğünü belirtti. Bunun diğer insanlara göre yaklaşık yüzde 50 daha fazla olduğuna dikkat çeken Zhong, “Bundan dolayı polislerin tedbir alması gerekmektedir.” diye konuştu.

YÜZ MASKELERİ SATIŞI ARTTI

Hava kirliliğinden dolayı yüz maskesi satışlarında patlama yaşanırken, özellikle PM 2.5 maskeleri tercih ediliyor.

Çin’de enerjinin hala yüzde 70’ini karşılayan kömür, kirliliğin ana nedeni olarak gösteriliyor. Dünya çelik üretiminin yarısını elinde bulunduran Çin’de özellikle Pekin çevresinde bulunan fabrikalarda kömür kullanılıyor.

Ayrıca Pekin’de 5 milyonu geçen araçların çıkardığı egzoz gazı da kirliliğe neden olan bir başka etken olarak öne çıkıyor. Yetkililer emisyon oranının azaltılacağını belirtiyor.

HÜKMET ARAÇLARI KURALARI İHLAL ETTİ

Kirliliğin azaltılması amacıyla trafiğe çıkan resmi araç sayısının birkaç günlüğüne yüzde 30 azaltılması kararı alınmıştı. Ancak Pekin Akşam Haberleri gazetesine göre, salı günü trafiğe çıkmaması gereken belediyeye ait toplam 875 araç bu kuralları ihlal etti.

Şimdi Pekin’de halkın, kirlilikten kurtulmak için tek umudu rüzgârın esmesi, yağmur ya da karın yağması. Şehirde yaşayan yaklaşık 20 milyon insanı dışarıya çıkmamaları konusunda uyaran yetkililer aynı zamanda yarın yağmur beklendiği müjdesini verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.