Baharda görülen ‘beşinci’ hastalığa dikkat!

Baharda görülen ‘beşinci’ hastalığa dikkat!

Hemen her çocuk kızamık, suçiçeği, kabakulak ve kızamıkçık geçirir. Çocuklar, bu dört hastalıktan sonra en çok ‘beşinci hastalık’ isimli rahatsızlığa yakalanıyor. Bu hastalık yüzünden baharda vücut döküntüleri oluyor. Fakat kaşıntı ve alerji diye geçiştiriliyor.

 

Hemen her çocuğun geçirdiği ve viral yollarla bulaşan kızamık, suçiçeği, kabakulak ve kızamıkçıktan sonra en sık ‘beşinci hastalık’ görülüyor. Baharda vücutta döküntüler halinde yaşanan bu hastalığın okul-kreş gibi yerlerde bulaşma riski daha yüksek. Bu yüzden en çok okul öncesi ve okul dönemi çocuklarda rastlanıyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Esengül Keleş, beşinci hastalık geçiren çocukların bol sıvı tüketmesini, ilkbahar meyve ve sebzelerini tüketmesini tavsiye ediyor. Hastalığa ‘parvovirüs B19’ virüsünün sebep olduğunu aktaran Esengül Keleş, diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi çocuklukta bu hastalığı geçirmemiş ve hasta çocukla temas eden erişkinlerde de görülebildiğini söylüyor. Hastalığın henüz bir aşısı olmadığını belirten Keleş, özellikle 5-15 yaş arası çocuklarda ve ilkbahar aylarında daha sık görüldüğünü kaydediyor. Hastalık süreciniyse şöyle anlatıyor: “Beşinci hastalığın da diğer bulaşıcı hastalıklar gibi bir kuluçka dönemi var. Genellikle 4-14 günlük bu süreden sonra virüs bulaşan kişide gribe benzer şikâyetler ortaya çıkar. Boğazda şişkinlik, çok yüksek olmayan ateş, halsizlik ve yüzde kızarıklık en sık görülen belirtilerdir. Bu belirtilerin görülmesini takip eden bir iki gün içinde kollarda, bacaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde döküntüler ortaya çıkar. Hafif kabarık ve dantel şeklinde birbirine birleşme eğiliminde olan döküntüler, bir hafta içinde kaybolur. Kuluçka evresinden sonraki bu dönemde hasta kişi çevresindekilere virüsü bulaştırabilir.”

 

TAZE MEYVE VE BOL SU TÜKETİN

 

Esengül Keleş, bütün viral hastalıklar gibi beşinci hastalığın da bahar aylarında daha sık görülmesinin mevsim geçişlerindeki nemli havanın, virüsün daha kolay yayılmasına sebep olmasından kaynaklandığını söylüyor. Beşinci hastalığın korkulacak, riskli ve tehlikeli bir hastalık olmadığını kaydeden Keleş, “Hastalık boyunca hasta kişiyle doğrudan temastan kaçınmak korunma için önemlidir. Bol sıvı içilmesi, taze mevsim meyve ve sebzelerinin tüketilmesi önemli. Bunun dışında herhangi bir diyete gerek yok.” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.