Astım hastalarına deniz tavsiyesi

Astım hastalarına deniz tavsiyesi

Yaz sıcaklarının etkisini sürdürdüğü günlerde uzmanlar özellikle astım hastalarının daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Aşırı sıcak ve nemin astım hastaları üzerinde olumsuz etkisi bulunduğu ve astım nöbetlerine neden olabileceği ifade edildi. Prof.Dr. Necla Songür, astım hastalarının fiziksel aktiviteden uzak kalmaları gerektiğini ve sudaki klorün nefes darlığını tetikleyebileceği uyarısını paylaşarak havuz yerine denize girilmesini tavsiye etti.

Prof. Dr. Necla Songür, yaz aylarında astım hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Ailesinde astım öyküsü bulunanlar başta olmak üzere özellikle hava kirliliğinin yoğun görüldüğü bölgelerde yaşayan kişilerde de astım ataklarının daha sık görüldüğünü belirten Songür, hastalığın akciğerler içindeki bronşların çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralması sonucu ortaya çıktığını ve nefes darlığı atakları ile seyrettiğini anlattı. Astımlı hastalarda nefes darlığına yol açan nedenlerin başında viral enfeksiyonlar ve alerjenlere maruziyet konusunun öne çıktığını belirten Songür, sıcak ve nemli havaların da astım krizlerinin baş aktörleri arasında yer aldığını hatırlattı.

Yaz aylarını yaşayan Türkiye’de astım hastalarının dikkat etmesi gereken unsurları sıralayan Songür, “Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60’ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir. Fakat klima kullanırken de özellikle hava aşırı derecede soğutulmamalı ve dış ortama göre kademeli olarak sıcaklık ayarlanmalıdır. Klima temizliğine özellikle dikkat edilmelidir.” dedi.

Sıcak hava ve neme bağlı olarak ev ortamında küf mantarları oluşabileceğini, ev tozu ve akarlarının artmasının da benzer etki yapabileceğini hatırlatan Songür, şöyle devam etti:

“Sıcak hava ve nem maruziyeti astım hastalarında, hastalığın kontrolünü zorlaştırmakta ve kurtarıcı ilaç kullanma ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında acil servislere başvuru sıklığı artış yaşanmaktadır. Yaz mevsimi boyunca astım hastaları tedavilerini aksatmamaları ve kurtarıcı ilaçlarını mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Astım bulgularını kontrol altına almakta zorlanan hastaların ilaç dozlarını yetersiz olabileceği akla getirerek en kısa sürede doktor ile temasa geçmelidir.

Yaz aylarında tatil amacıyla çok sıcak olmayan, yüksek nem içermeyen ve polenlerin yoğun olmadığı yerler tercih edilmeli, kalınacak mekânın halı kaplı olmamasına dikkat edilmelidir. Tatil süresince gerektiğinde antialerjik yatak kılıfı gibi özel eşyaların kullanımına devam edilmelidir.”

HAVUZA DEĞİL, DENİZE GİRİN

Tatilci astım hastaları için havuz yerine denizi öneren Songür, “Özellikle ev dışı ortam aktivitelerinin azaltılması ve egzersizden kaçınmak gerekir. Fiziksel aktivitenin tek başına astım belirtilerini tetikleyebileceği bilinmelidir. Zorunlu aktivasyona başlamadan önce hastalık belirtililerini önlemek amacıyla semptom giderici ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca serinlemek amacıyla girilen havuzlardaki klor, astım hastalarında nefes darlığını tetikleyebilmektedir. Hastalar için en doğru seçim deniz tatilleridir. Yüzmek ve tuzlu su buharı solumanın tüm hava yolları için doğal bir ilaç olduğu unutulmamalıdır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.