Asrın salgını: Şeker hastalığı

Asrın salgını: Şeker hastalığı

Dünyada her 10 saniyede üç kişi diyabet oluyor ve her 15 saniyede iki kişi diyabete bağlı nedenlerden ölüyor.

Birçok ülkede ölüme neden olan hastalıklar içinde diyabet beşinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutmaktadır. Her 100 kişiden 14’ünde şeker hastalığı, her 100 kişiden 12’sinde gizli şeker var.

Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır.

Fatih Üniversitesi Hastanesi’nden Yrd. Doç. Dr. Fevzi Balkan, hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğunu aktarıyor.

Balkan, “Diyabet kısaca, vücudun kan şekerini uygun şekilde kullanamaması ve depolayamaması olarak tanımlanabilir. İnsülin eksikliğinde veya etkisizliğinde ‘diyabet’ ortaya çıkar. Kanda şeker miktarı artar ve böbreklerden idrarla dışarı atılır. Diyabetli kişilerde sıklıkla halsizlik, aşırı iştah, aşırı susama ve su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı, bulanık görme, cilt enfeksiyonları, iyileşmeyen yaralar meydana gelebilir. Diyabet tanısı için 10-12 saatlik açlık sonrası kan şekerine bakılır” diyor.
Diyabet hastalarına öneriler

  • İdeal kilonuzu koruyun.
  • Yeterli ve dengeli beslenin.
  • Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine kurubaklagiller, tam tahıl ürünlerini tercih edin.
  • Günlük aldığınız tuz miktarını 5 g ile sınırlandırın.
  • Fiziksel olarak aktif olun.
  • Sigara ve alkol kullanmayın.
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.