Ağız yaraları romatizmal hastalık habercisi

Ağız yaraları romatizmal hastalık habercisi

Dahiliye-Romotoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Şahin, “Ağız bölgesinde sık sık tekrarlayan yaralar romatizmal hastalığın habercisi olabilir.” dedi.

Dahiliye-Romotoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Şahin, bir çok ilde henüz bulunmayan bu bölümün birçok hastalığa erken tanı koyma yolunda önemli hizmet verdiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Şahin, iltahaplı romatizma, iltihaplı damar hastalığı, kemik hastalığı ile Sivas’ta çok sık rastlanan Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığı ve ülkemizde çok sık rastlanan behçet hastalığının ilgi alanlarında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Biz özelikle bu hastaların erken tanısını koymak, tedavisine başlamak ve hastaların farklı illere gidip yorulmasını önlemek için burdayız. FMF hastalarında çoğu zaman ciddi tutulmalar olabilmekte ve hasta ne yapacağını bilmemekte. Bu hastalarımıza biz tedavilerinin yanı sıra aynı zamanda eğitim de veriyoruz. En büyük tedavi hasta eğitimidir. Hastaları eğiterek hastalıkları konusunda ne yapmaları gerektiğini anlatmamız gerekiyor” dedi.

‘TUTULMA VARSA HEKİME BAŞVURUN’

Romatizmal hastalıkların belirtilerinin yaşa ve cinsiyete göre değişim gösterdiğini belirten Şahin, “En önemli belirti eklem tutulması ile başlar. Özelikle eklemlerde şişlik, kızarıklık ağrı ve tutukluk ile başlar. Özelikle sabah tutukluğu romatizmal hastalıklarda çok önemlidir. Bu sabah tutukluğu bazen bir saati bulabilmektedir. Eklem ağrısı veya tutukluk istirahat ile artar, hareket ile azalır. Bu belirtileri hisseden kişilerin mutlaka bir doktora başvurmaları gerekmektedir” dedi.

AĞIZ YARALARI HASTALIK HABERCİSİ’

FMF hastalığının ise yüzde 90 civarındaki kesiminin 20 yaşın altında görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Şahin, şunları dile getirdi:

“Bu hastalıkta ise 3 gün süren ateş, karın ağrısı, eklem ağrısı ile vücuttaki zarların tutumuna bağlı, bazen nefes darlığı, göğüs ağrısı, bazen de ayak bileği çevresinde kırmızı döküntüler olabiliyor. Eklemlerde şişlik, kızarıklık, ağrı, tutukluk, vücutta döküntü ile ağız ve göz kuruluğu bizim için bu hastalıkta çok önemlidir. Ağız bölgesinde çok sık çıkan yaralar romatizmal hastalıkların belirtisi olabiliyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.