Sabah ve ikindi sonrasındaki kerahet vaktinde namaz kılınır mı?

Sabah ve ikindi sonrasındaki kerahet vaktinde namaz kılınır mı?

Namaz ibadeti, Allah tarafından Müslüman olan her insan üzerine farz bir amel.

Birçok ayet ve hadis-i şerifte net bir biçimde izah ediliyor. Farz veya vacib bir namaz, vakti içinde eda edilmediğinde kazası yapılabiliyor. Kerahet vaktine kalan namazın kılınıp kılınmamasıyla ilgili ise mezhepler farklı görüşlere sahip. Şöyle ki; kerahet beş vakitten oluşuyor. Bunlar; güneşin doğma vakti, güneşin göğün ortasında durduğu vakit, güneşin batma anları, sabah namazından sonra güneş doğana ve ikindi namazından sonra güneş batana kadar olan vakitler. Bu vakitler içinde, cuma ve günün ikindi namazı hariç, namaz kılmak, ölüleri gömmek, tilavet secdesi yapmak, cenaze namazı kılmak mekruh sayılmış. Güneşin doğmasıyla bir mızrak boyu yükselmesi, güneşin tam tepe noktasından zevale doğru gitmesi ve sararma vaktinden batımına kadar olan süreler, kerahet vakti olarak kabul ediliyor. Buna göre güneşin doğmasından 40-50 dakika sonrası ve öğle ezanı ile akşam ezanı vakitlerinden 40-50 dakika öncesi kerahet vakitleri.

Mezheplerin kerahet vaktinde kılınan namazla ilgili hükümleri ise şu şekilde: Hanefî mezhebine göre sayılan beş kerahet vakit içinde namaz kılmak tahrimen (harama yakın) mekruh. Şafiî mezhebine göre ilk üç vakit içinde tahrimen mekruh, diğer iki vakitte tenzihen (helale yakın) mekruh. Malikilere göre ilk üç vakitte nafile namaz haram, diğer iki vakitte tenzihen mekruh ve Hanbelilere göre ise beş vakit içinde de namaz kılmak haram.

Sabah namazının vakti imsakla giriyor, güneşin doğmasıyla bitiyor. Hanefilere göre güneşin doğmasına yakın, Şafilere göre ise imsaktan biraz sonra kılmak faziletli. Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa Hanefilere göre namaz bozuluyor. Kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekiyor. Zamanında sabah namazını kılamayan bir kişi, güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden kılarsa hem sünnetini hem de farzını beraber kaza etmesi gerekiyor. İkindi namazı kerahet vaktine kadar geciktirildiğinde namaz kazaya bırakılmıyor. Sünneti terk edilerek sadece farzı kılınıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.