Rock ve pop yıldızları erken ölüyor

Rock ve pop yıldızları erken ölüyor

Yanlış okumadınız, yeni bir araştırmaya göre şöhrete ulaşan pop yıldızlarının hayat süreleri ortalama insan yaşamından daha kısa.

Yeşil Çam film repliğinden hatırladığımız, ‘‘şöhretin bedeli’’ ya da ‘‘zirvede rüzğarlar sert eser’’ gibi klişe sözleri haklı çıkaran bir araştırma geçen hafta için de İngiltere’de yayınlandı. Amerika ve Avrupa’da 1956 ila 2006 yıları arasında yaşayan bin 489 pop ile rock müziğinin ünlü isimlerinin hayatları mercek altına alındı.

Liverpool John Moores Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Kuzey Amerika’da özellikle solo şarkısı söyleyen şarkıcıların daha erken yaşta öldükleri belirlendi. Yarım yüzyılı içindeki ünlülerin hayat sürelerini ve hayat tarzlarını mercek altına alan araştırma dönemi içinde hayatını kaybeden 137 sanatçının ortalama ömürlerinin Kuzey Amerika’da 45.2, Avrupa’da ise bunun 39.6 yıl olduğu belirlendi.

Araştırmanın dikkat çeken bir başka bulgusu ise Kuzey Amerika kıtasında pop veya rock müziği sanatçılarının ortalama ömür süreleri ile halkın ortalama yaşam süreleri arasındaki farkın giderek açıldığı notuydu. Araştırma ekibinin başındaki isim olan Mark A. Bellis, müzisyenlerin kısa süren ömür sürmelerinde şöhret ile hedonistik (hazcı) yaşam tarzlarının dışında başka olumsuz etkilerin de olduğunu söyledi. Pop ve rock sanatçılarının erken ölümlerinin yarısının uyuşturucu ve aşırı alkol kullanımına bağlı kaynaklandığı açıklandı. Bunun yanında genç yaşta ölümlere neden olarak ünlülerin çocukluk döneminde yaşadıkları aile içi şiddet, alkol ve cinsel istismar gibi kötü olayların da etkili olduğu aktarıldı.

Araştırma sonucuna göre popüler sanatçıların erken yaşta ölümlerinde lüks hayat şartlarının zamanla yitirilmesi veya şöhretlerini kaybetmelerinin de etkili olduğu savunuldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.