Ramazan’da spor için günün serin saatlerini tercih edin

Ramazan’da spor için günün serin saatlerini tercih edin

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, oruç tutanlar için yüksek sıcaklıkların etkisinin daha yüksek olduğunu söyledi. Aykutoğlu, bu nedenle spor yapmak isteyenlerin günün daha serin saatlerini seçmeleri gerektiğini belirtti.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, oruçluyken spor yapılıp yapılmayacağına dair bilgi verdi. Ek sağlık sorunları olmayan bireyler için Ramazan süresince yapılan sporun bir sakınca oluşturmadığını söyleyen Uzman Dr. Elçin Aykutoğlu, “Bu dönemde hangi spor dalıyla uğraşılırsa uğraşılsın ciddi mineral ve su kayıpları yaşanacaktır. Oruç tutulan dönemle oruç tutulmayan dönem arasındaki en önemli fark, oruçlu olunan dönemde yaşanan sıvı kayıplarının hemen yerine konamamasıdır. Oruç tutanlar, spor için günün serin saatlerini tercih etmelidir.” dedi.

Enerji depolarının orucun ilerleyen saatlerinde zayıfladığını ve sıcak havalarda yapılan aktiviteler sonucu aşırı terleme ile vücut sıvı dengesinin bozulmasının spor açısından en önemli sorunlardan biri olduğunu söyleyen Aykutoğlu, buna değişen yemek ve uyku düzeninin de eklendiğini belirtti.

İftar sonrası yapılan yürüyüşlerin en ideal spor olduğunu aktaran Aykutoğlu, “Ramazan süresince sağlıklı kalmak adını yapılacak aktiviteleri seçerken bir o kadar da dikkatli olmak gerekiyor. Bu dönemde tercih edilebilecek az risk taşıyan aktiviteler iftar öncesi ya da iftardan 1-2 saat sonra yapılacak yürüyüşlerdir. Su içilebileceği için olumsuzluklar daha az hissedilecektir.” diye konuştu.

İftarda fazla yağlı ve zor sindirilecek besinlerin tercih edilmemesini ve yemeğin üstünden 1-2 saat geçmeden harekete geçilmemesini öneren Aykutoğlu, “İftar öğünün ara öğün ile bölünmesinin sindirim sistemi için daha faydalı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bireyin Ramazan ayı süresince daha önce hiç yapmamış olduğu bir spora başlamasının sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Aykutoğlu, Egzersiz hücresel anlamda bir strestir. Bu strese hiç maruz kalmamış kişilerin başlangıç dönemi sıkıntılı olabilir. Bu dönemde bir de oruç tutarak ikinci bir hücresel stresin yükü daha da arttırır.” şeklinde konuştu.

Yeni bir spora başlamak isteyenlerin hekimleri ile bu konuyu görşmesini öneren aykutoğlu, “Böyle bir imkânları yok ise bu aktiviteleri Ramazan ayı sonrasına ertelenmeli ancak düşük şiddete yapılacak bir egzersiz ve yürüyüşün kendilerini iyi hissettikleri sürece yapılmasında bir sakınca olmayacaktır.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.