Ramazan’da hazımsızlığı ortadan kaldırmak için balık yenmeli

Ramazan’da hazımsızlığı ortadan kaldırmak için balık yenmeli

Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesi ile uzun süre oruçlu olan vatandaşların sağlığı açısından yedikleri besinlerin daha büyük önem kazandığını belirten beslenme uzmanları bu durumlarda balık gibi hazmı kolay ürünlerin yenmesini tavsiye ediyor.

 

Ülkemizde ‘yaz sıcağında balık yenmez’ gibi yanlış bir söylemin bulunduğuna dikkat çeken Diyetisyen Uzmanı Ezgi Eker Göktaş, potansiyel riskli bir besin olan balığın hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanıp ve uygun koşullarda saklanmaması durumunda zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Balık satış yerleri ve büyük marketlerin balık reyonlarında ürünlerin bozulmaması için her türlü soğutucuların günümüz şartlarında mevcut olduğunu hatırlatan Göktaş, balığın bu sayede her mevsimde yenilebileceğini belirtti.

 

HAFTADA EN AZ İKİ KEZ BALIK TÜKETİLMELİDİR

 

Özellikle bunaltıcı sıcaklara denk gelen Ramazan’da birçok vatandaş iftarda yedikleri ağır yemekler sonrası hazımsızlık şikâyetiyle hastanelere müracaat ettiklerini ifade eden Diyetisyen Göktaş, bu gibi durumlarda en güzel yiyeceğin balık olduğunu kaydetti. Bir deniz ürünü olan balığın sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Ezgi Eker Göktaş, “İyi kaliteli bir protein kaynağı olan balık aynı zamanda A vitamini, K vitamini, D vitamini, B vitamini; iyot, çinko, selenyum, fosfor ve magnezyum gibi birçok vitamin- mineralden de zengin bir besindir. Bunun yanı sıra balığın içinde bulunan omega 3 yağ asitleri, kalp-damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, kanser gibi birçok ciddi hastalıktan korunmada önemlidir. İnsan vücudunda üretilemeyen bu omega 3 yağ asitlerinin iyi etkilerini görebilmek için haftada en az 2 kez 500 gram olacak şeklinde balık tüketilmelidir.”

 

KIZARTMA YÖNTEMİ BALIĞIN BESİN DEĞERİNİ AZALTIR

 

Balık pişirirken doğru yöntemlerin kullanılmasının çok önemli olduğunu fakat sıcak yaz aylarında bu husus daha da önem kazandığına dikkat çeken Göktaş, “Hem hafif olması hem de besin değerinde kayıp olmaması için buğulama, ızgara, fırınlama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Kızartma yöntemi balığın besin değerini azaltırken, zararlı maddelerin oluşmasına neden olur. Sıcak ve nemli hava besinlerin çok çabuk bozulmasına neden olacağı için özellikle yaz aylarında besin zehirlenmelerinde artış görülür.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.