Ramazan kıymetinde bir ay: Zilhicce

Ramazan kıymetinde bir ay: Zilhicce

Ramazan ve Şevval aylarından sonra manevî atmosferini devam ettirmek isteyen müminler için Zilhicce ayının ilk on günü önemli bir fırsat. İlahiyatçılar, hac farizasının yerine getirildiği ve kurbanların kesildiği bu ayı Müslümanların Rabb’ine yaklaşabilme adına ibadetlerle değerlendirmesini tavsiye ediyor.

İçinnde hac ibadetinin eda edildiği, milyonlarca insanın Arafat’a koşup Rabb’inden af dilediği, şeytanların taşlandığı, kurbanların kesildiği Zilhicce ayının, sadece dört günü değil neredeyse her günü bayram havasına bürünüyor. Mağfiret kapılarının açıldığı, Allah-u Teâlâ’nın üzerine yemin ettiği on geceyi içinde bulunduran bu ayı Peygamberimiz (sas) de “Allah’a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce’nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur…” sözleri ile övüyor. Hicri takvime göre, bugün Zilhicce’nin birinci günü. İlahiyatçılar, Kurban Bayramı’nın 1. gününe kadar sürecek bu kutlu zaman dilimini ibadetlere daha çok özen göstererek, oruç tutarak geçirmeyi tavsiye ediyor.

Günlük meşgalelere bolca vakit ayırdığımız şu günlerde manevi hayatımızın yenilenmesi adına kameri ayların 12’ncisi olan Zilhicce, büyük bir fırsat sunuyor. Fecr Sûresi’nde geçen “On geceye yemin olsun ki…” beyanını müfessirlerin Zilhicce ayının Kurban günü dâhil olmak üzere ilk on günü şeklinde açıkladıklarını belirten ilahiyatçı Prof. Dr. Mesut Erdal, bugünlerin iyi değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunuyor: “Kurban gününden evvelki dokuz gün ve Kurban öncesindeki on gecenin çok faziletli olduğu hemen bütün selef-i salihin tarafından kabul edilmektedir.”

Bu ayın önemini “Allah Resulü (sas) buyurdular: Zilhicce’nin on günü yapılan amelden daha faziletlisi yoktur. ‘Ey Allah’ın Resulü, Allah yolunda cihat da mı daha üstün değildir?’ diye sorulunca şöyle buyurdular: Evet, Allah yolunda cihat da. Ancak birisi evinden Allah için sahip olduğu malıyla çıkar da geriye dönerken hiçbir şeyi kalmaz ve şehit olursa o zaman bu farklıdır.” hadisi ile açıklayan Prof. Erdal, şu ifadeleri kullanıyor: “Burada Efendimiz elbette Zilhicce ayının ilk on günü ifa edilen hac, kurban, nafile oruç, nafile namaz gibi bütün amelleri kastetmiştir.”

Zilhicce’nin on gününün Ramazan ayına faziletçe denk olabileceğine dikkat çeken ve bu on faziletli geceyi zikir, tefekkür ve dualarla süslemeyi tavsiye eden Erdal, “Gündüzlerini de öncelikle Ramazan’dan kalan kaza oruçları olmak üzere nafile oruçla taçlandırmak bizim için çok güzel fırsattır.” diyor.

ALLAH DOSTLARI, BU GÜNLERİ ORUÇLA GEÇİRİRDİ

Allah dostlarının Zilhicce ayının ilk dokuz gününü oruçlu geçirdiklerini ve 10’uncu günü kurban eti ile oruçlarını açtıklarını belirten ilahiyatçı-yazar Ali Demirel ise “Bizler de bu günleri oruçlu geçirerek veya en azından bu on gün içerisindeki pazartesi ve perşembe günlerini oruç tutarak değerlendirebiliriz.” diyor. “Evvela günahlarla kirlenmiş bedenimizi temizleyip özümüze dönme adına tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız.” tavsiyesinde bulunan Demirel, evvabin, hacet, teheccüt gibi nafile namazlara yönelerek duaya büyük önem verilmesi gerektiğini söylüyor. Zilhicce ayı içerisindeki hac vaktine de işaret eden Demirel, mübarek topraklara gidemeyenlere “Onların o mübarek topraklarda yaşadıkları his yoğunluğunu biz de çevremizde yaşayabiliriz. Bunun için bizler de günün değişik anları ‘Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, Lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk lâ şerike lek’ diyerek hacılarla bir duygu birliği içinde olabiliriz. Bol bol salavat-ı şerifeler de getirebiliriz.” diyor.

Anahtar Kelime: Zilhicce, Ramazan ayı, Şevval ayı

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.