Rachel Corrie’nin ölümünün üzerinden 10 yıl geçti

Rachel Corrie’nin ölümünün üzerinden 10 yıl geçti

ABD’li barış eylemcisi Rachel Corrie’nin ölümünün üzerinden tam 10 yıl geçti. Corrie, 16 Mart 2003’te Gazze Şeridi’nde Filistinlilerin evlerini yıkmak üzere gelen İsrail buldozerinin önüne çıkmış fakat buldozer tarafından ezilerek öldürülmüştü.

Buldozerin altında kalarak hayatını kaybeden Corrie’nin ailesi olayın ardından çocuklarının kasten öldürüldüğü gerekçesiyle İsrail ordusuna dava açmıştı fakat dava İsrail mahkemesince reddedildi. Olayın kazayla olduğuna hükmeden mahkeme, kararında Corrie’yi suçlayarak tehlikeli bir bölgede yer aldığını ve tüm uyarılara rağmen bölgeden ayrılmadığını savunarak, İsrail ordusunun olayda kusuru bulunmadığına karar verdi ve olayı ‘üzücü bir kaza’ olarak nitelendirmekle yetindi. Corrie’nin annesi Cindi Corrie, “Kızım Rachel’in öldüğü gün en acılı günümdü. O günü elbette bugünle mukayese etmem mümkün değil ama yine de bugün mahkemenin verdiği karar, beni onun öldüğü gün kadar üzdü.” diyerek karara tepkisini dile getirmişti.

Rachel Corrie’nin Filistin’de iken annesine yazdığı bir mektuptaki şu satırları ise hala zihinlerdedir, “Dünyada böyle bir zulmün kıyamet koparmadan gerçekleştirilebileceğine inanamıyorum. Canımı yakıyor, geçmişte de yaktığı gibi, dünyanın böyle korkunç bir hâle gelmesine göz yumuşumuza tanıklık etmek.”

Ölümünün ardından Özgür Gazze Hareketi’nin sahibi olduğu MV Linda gemisine Rachel Corrie’nin ismi verilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.