Papa’nın ılımlı ‘eşcinsellik’ açıklaması ABD medyasında büyük yankı buldu

Papa’nın ılımlı ‘eşcinsellik’ açıklaması ABD medyasında büyük yankı buldu

Brezilya ziyaretinden Vatikan’a dönüş yolculuğu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papa Francis, eşcinsellik ve kadınların kilise içindeki rolüne dair Katolik dünyasını sarsan açıklamalar yaptı. Dünya genelinde Katoliklerin ruhani lideri konumunda bulunan Francis, kişinin kendisini eşcinsel olarak tanımlamasında bir sakınca olmadığını söyledi. Eşcinsel birlikteliklerin kilise öğretisince kabul edilemeyeceğini hatırlatan Papa, “Eşcinsel biri iyi duygularla Tanrı’yı arıyorsa ben kimim ki onu yargılayayım?” ifadelesini kullandı.

 

Papa’nın bu açıklamaları açıklaması Amerikan basınında büyük yankı uyandırdı. ABD’nin tanınmış gazete ve televizyon kanalları Papa’nın açıklamalarını manşete taşırken, Vatikan’ın reform sayılacak yaklaşımını da olumlu yönde değerlendirdi. Washginton Post gazetesi Papa’nın açıklamaları için, “Papa Francis, eşcinsellere de seslendi ve onları ‘yargılama’ hakkımız yoktur mesajı verdi” diye okurlarına duyurdu. ABC News ise aynı haberi, “Papa Francis, kilisenin eşcinsellere bakış açısını değiştirdi” şeklinde değerlendirdi. Wall Steet Journal, açıklamayı “Eşcinsel papazlara kapı araladı” başlığı ile verdi. NPR radyosu ise Francis’in sözlerini “Papa Katolikler arasındaki tartışmaya yeni bir boyut getirdi: Ben kimim ki yargılayabileyim?”. PBS’de yayınlanan haber kritikte, Papa’nın açıklamaları, “Tartışmaya çok yalın bir boyut kazandırdı” diye yorumlandı. New York Times gazetesi ise, açıklamayı “Ben kimim ki yargılayabileyim?” başlığıyla duyurdu. 

 

Francis, Papa seçildikten sonra kadınların papaz olması konusuna da ilk kez değindi. Katolik Kilisesi’nin kesin ve net bir ifade ile bunu kabul etmediği ve bu konuda kapıların kapandığını söyleyen Papa Francis, kadınların diğer mevkiler için önünün kesilemeyeceğini dile getirmişti. Francis, kendisinin de kadınları kilisede ve yönetimde daha aktif rollerde görmek istediğini anlatmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.