Nabza göre müzik

Nabza göre müzik

Spor veya egzersiz yaparken kalp atımına uygun ritimde müzik seçebilen cihaz geliştirildi.  ABD’deki Virginia Üniversitesi’nden Shahriar Nirjon ve araştırma ekibinin geliştirdiği cihaz, şarkıları kalp ritmine göre otomatik olarak seçerek, nabzın, yapılan egzersize uygun olacak şekilde hızlanmasını sağlıyor.

Cihaz, kulaklığın içine yerleştirilmiş bir mikrofon, ivme ölçer, internet erişimine imkan veren bir araç ve internet üzerinden şarkı tavsiye eden bir bilgisayardan oluşuyor.
Cihaz, kulaklığın içine yerleştirilmiş mikrofon aracılığıyla kulakta bulunan atardamarları dinleyerek elde ettiği değerlerle ivme ölçer yardımıyla belirlediği aktivite seviyelerine ilişkin verileri internet üzerinden şarkı tavsiyesi yapan bir bilgisayara gönderiyor. Verileri alan bilgisayar, kullanıcıdan gelen ve istenen kalp atım hızlarını karşılaştırarak uygun olan şarkıyı seçiyor.

Sistem kalp atış hızını düşürerek kişiye dinginlik sağlayacak şekilde de programlanabiliyor. Kullanıldığı sürece, hangi çeşit müziklerin kullanıcının kalp atım hızına etki yaptığını,  tavsiye ettiği şarkılardan sonra ortaya çıkan değişikliklere bakarak öğrenen sistem, öğrenme algoritmalarında çevresel faktörleri de göz önünde bulunduruyor. Bu, otururken dinlenildiğinde kişiye dinginlik veren şarkılar ile egzersizin yeni bittiği anlarda dinginlik veren şarkılar arasında farklılık olabileceği anlamına geliyor.

Geliştirilen sistemin bilim dünyasına tanıtımı, gelecek ay Kanada’nın Toronto kentinde düzenlenecek olan SenSys konferansında yapılacak.
        

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.