Küçük kazalar, büyük problemlere yol açabilir

Küçük kazalar, büyük problemlere yol açabilir

Beyin ve Sinir Cerrahı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, “Ev ya da iş hayatınızda başınızı bir yerlere çarpıp yaşadığınız küçük kazalar büyük problemlere yol açabilir. Özellikle 55 yaş üstü insanlarda beyin kanamasına bağlı olarak hayati risk oluşturabilir” dedi.

 

Beyin ve Sinir Cerrahı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, ev, iş ve sosyal hayatta yaşanan küçük kazaların büyük problemlere yol açabileceğini söyledi. Ulaş, özellikle pencere, kapı, yatak gibi nesnelere başımızı çarparak yaptığımız küçük kazaların 55-60 yaş üstü insanların beyin de kan damarlarında gerilime bağlı küçük kanamalar neden olup buna bağlı olarak, baş ağrısı, kekemelik, hareket kabiliyetinde azalma gibi şikayetlerin olabileceğini, bunu için felce kadar gidebilecek olan bu tür küçük kazaları önemseyerek mutlaka bir doktora görülmesi gerektiğini belirti.

 

Tıp dilinde kronik ‘subdural hematom’ yani kan damarlarındaki gerilime bağlı beyin zarı altına olan kanamalar konusunda bilgi veren Beyin ve Sinir Cerrahı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, “Kronik subdural hematom genellikle bir travma sonrasında olur ve bazen o kadar küçük olabilir ki hasta tarafından hatırlanmaz. 66 yaşında olan hastamız Hüseyin Aydın da yaklaşık 2 ay önce küçük bir kaza geçirmiş ve başını çarpmış o anda önemsememiş. Hastamız daha sonra konuşmasında bozulma, hareketlerinde dengesizlik ve baş ağrısı gibi şikayetler meydana geldiğini belirtti. Şikayetler üzerine hasta bize başvuruyor. Yapılan muayene ve çekilen filmlerde hastamızın beyninin iki tarafında da ciddi bir kanama tespit ettik. Genelde 55 yaş üzeri insanlarda kafa çarpmalarında sıkça yaşanan bir durumdur bu. Önemli olan burada erken tedavi yapılması, erken tedavi yapılmadığı zaman hastadaki bu şikayetler kalıcı olabiliyor. Özellikle kapı, pencere ve yatak başına kafa çarpmalarında insanlar bu küçük kazaları önemsemiyor. Siz siz olun mutlaka bu tür kazalardan sonra bir doktora görünün” şeklinde konuştu.

 

Hüseyin Aydın adlı hastaya uygulanan tedavi hakkında da bilgi veren Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, “İnsanlar yaşlandıkça beyin küçülmeye başlıyor. Fakat kafatası aynı kaldığı için beyin ile beyin zarı arasında oluşan boşlukta kılcal damarlar geriliyor. Bu yüzden böyle küçük kazalarda damarlarda çatlamalar, kan sızmaları meydana gelip buradaki boşluğu beynin her iki tarafını da doldurmaya başlıyor, beyin dokusuna zarar veriyor. Ta ki hastada şikayetler başlayana kadar insanlar bunu anlayamıyorlar. Düşünebilirsiniz küçük çocuklar çok düşüyor neden onlarda böyle bir durum söz konusu olmuyor diye? Onlarda da beyin, kafatasını tam doldurduğu için bu küçük kazalarda damar çatlamaları yaşamıyorlar. Bize başvuran hastamızın beyninin her iki tarafı da kan sıkışıklığı vardı. Eskiden bu vakalarda kemiği kaldırarak cerrahi işlem yapılıyordu, şimdi ise bu kanamaları mikroskopi eşliğinde kafanın iki tarafına ikişer tane küçük delik açarak oradan girip kanamanın tamamını boşaltılabiliyor. Hasta en az hasarla ameliyat oluyor ve 3 gün sonra taburcu ediliyor. Son olarak bu tür kazalarda mutlaka bir doktora görünün. Özellikle baş ağrısı yaptığı zaman bir hap içeyim geçer demeyin. Erken teşhisin hayat kurtardığını tekrar belirtmek istiyorum” diye konuştu.

 

Yeniden eski sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu belirten Hüseyin Aydın da ilgi ve alakalarından dolayı Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi çalışanlarına ve doktoru Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş’a teşekkür ettiğini ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.