Ivy League ve ayarındaki üniversitelere nasıl kabul alınır?

Ivy League ve ayarındaki üniversitelere nasıl kabul alınır?

Amerika’da binlerce öğrenci ülkenin en prestijli okullarından olan ‘Ivy League’ okullara kabul alabilmek için uğraşıyor. Harvard, Princeton, Yale gibi prestijli okulların içinde olduğu Ivy League okullara başvurular her geçen gün artıyor. Artan başvuru trafiğinde kabul almak da zorlaşıyor ve başarıya giden özel bir yolu takip etmeyi gerektiriyor. İşte Ivy League ya da ülkenin prestijli diğer okullarına kabul almak için izlenebilecek birkaç yol.

1-    Çalışmalarınıza erken başlayın
Eğitimizin en başından itibaren başarılı bir öğrenci olmayı hedefleyin. Lise yıllarının sonlarına doğru geç gelen yüksek notlar bu prestijli kurumları etkilemek için yeterli olmayabilir. Tutarlı ve yüksek notlar Ivy League için çok önemli.
Ancak yine de baştan itibaren yüksek notlar tutturamadıysanız üzülmeyin. Kimi okullar akademik geçmişinizdeki hızlı yükselmeleri, eğer belirli zorlukları aşarak bu sonuca vardıysanız olumlu bile karşılayabiliyor. Bu durumlarda yaşadığınız zorlukları ve bunu aşıp nasıl notlarınızı yükselttiğinizi bir mektupla anlatmalısınız.

2-    Kendinizi zorlayın
Okulunuzdaki, özellikle akademik alandaki, en zorlayıcı ve geliştirici fırsatları takip edin. Zorlayıcı bir programda başarılı olmak, ortalama bir programda çok başarılı olmaktan daha etkileyicidir. Eğer okulunuz ileri kurdaki dersleri sunuyorsa ve bunlar özellikle yüksek okul kredileri de öneren derslerse, Ivy League okullar bu dersleri alıp almadığınızı mutlaka araştıracaktır.
Üniversitede devam etmek istediğiniz alandaki zor dersleri almak ve bunlarda çok çalışarak başarılı olmak okul kabullerindeki önemli faktörlerden bir tanesi.

ivy3-    Şaşırtıcı başarıda bir not ortalamasını tutturun
Bulunduğunuz sınıfın yüzde 10’unun içine giren bir not ortalamasını tutturmak çok önemlidir. Okulunuzda ve sınıfınızda ilk sıralarda olmak şansınızı mutlaka arttıracak. Başvurduğunuz okullara diğer okulların dereceye girmiş öğrencilerinin başvuracağını sakın unutmayın.

4-    SAT sonuçlarına dikkat
Üç alanından da 800’e yakın (yani tam puana yakın) puan alınmış bir SAT testi sonucu oldukça önemli. SAT’de yüksek puan almak için bu sınava tekrar tekrar girmek prestijli okullar tarafından pek de iyi karşılanmıyor. Bu okullar birkaç kez SAT testi almayı öğrencinin kendine güvensizliği ya da fazlasıyla puan takıntılı olmasıyla yorumlayabilir. SAT’den yüksek bir not almak istiyorsanız sınava çok girmek yerine alıştırmalarınızı önceden sıklıkla yapın.

5- Akademik olmayan aktivitelere önem verin
Ivy League okullar çok yönlü başvuruları her zaman tercih eder. Başvuranın 4 yıl boyunca iyi notlar alabilmek için kendisini sosyal hayattan soyutlaması prestijli okulların istediği bir şey değildir. Spor, müzik ve sanatta yapılmış aktiviteler her zaman büyük önem taşır. Okul içindeki takımlarda bile olsa sporla uğraşılması başvuranda aranan bir özelliktir.

6- Gönüllü çalışmalarda bulunun
Ulusal ve uluslararası alanlarda yapabileceğiniz tüm gönüllü çalışmaları gözden geçirin. Kendinizi sadece bulunduğunuz bölgedeki çalışmalarla sınırlandırmayın. Bir yazınızı Peru’da kurulacak bir okul için para toplamaya harcamak, bulunduğunuz ülke sınırları içinde lokal bir gönüllü faaliyete katılmaktan daha etkili olabilir. Sınırlarınızı aşıp, faaliyetlerinizi size kattıklarını mutlaka başvuru mektubunuzda sıralayın.

7- Yönetin
İlerlemek istediğiniz konularda kendinizi geliştirip, farklılık oluşturabileceğiniz ve sorumluluk duygusu elde edeceğiniz yeni fırsatları takip edin. Sınıf başkanı olmak, okulunuzdaki bir takımın ya da kulübün başkanı olmak gibi faaliyetler bu aktiviteler arasında sayılabilir. Yaptığınız bu ve benzeri faaliyetlerde yönetici olmaya çalışın. Çünkü yönetici olarak kazanacağınız tecrübeler okul başvurusunda yazacağınız deneme mektubu ve sizinle yapılacak mülakatta sizi kalabalıktan ayıracak  donelere ulaşmanızı sağlayacaktır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.