İnternetten uyuşturucu ticaretine tedbir alınamıyor

İnternetten uyuşturucu ticaretine tedbir alınamıyor

Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), 2012 yılına ait değerlendirme raporunu Portekiz’in başkenti Lizbon’da açıkladı.

Rapora göre internetten ve sosyal medyadan satış yapan zehir tacirlerinin sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor. Çeteler, her hafta piyasaya internetten yeni ürünler sunuyor, ancak yasal boşluklar bu çetelere operasyon yapılmasını engelliyor. Bu yıl Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkelere servis yapan 693 sanal kaynağa ulaşıldı. Geçen yıl bu sayı 314, önceki yıl ise 170 idi. Raporu Zaman’a değerlendiren EMCDDA Bilim Kurulu Başkanı Paul Griffiths, internet ve sosyal medyanın henüz kontrol edilemediğini ve bu sitelere yönelik herhangi bir soruşturma başlatılamadığını söyledi. Bununla ilgili sadece bir kez İngiltere’de operasyon yapıldığını aktardı.

İnternet ve sosyal medyadan satışlar, uyuşturucunun gelecekteki temel mecrası olarak görülüyor. Uyuşturucudaki hızlı değişime dikkat çeken EMCDDA Müdürü Wolfgang Götz, yasalardan kaçmak isteyen zehir tacirlerinin her hafta yeni bir uyuşturucu türünü piyasaya sürdüğünü belirtti. Araştırmalara göre 2012’de 50’den fazla uyuşturucu madde üretildi. Bu yeni maddeler, internet aracılığıyla aynı gün onlarca ülkeye gönderildi. Götz’e göre uyuşturucu ticaretiyle ilgili soruşturmalar yetersiz. Online ortamda bununla nasıl mücadele edileceği büyük bir soru işareti. İnternet ve sosyal medya üzerinden yayılan bu yeni türlere karşı mücadelede gerekli adımlar bir an önce atılmalı. Götz ayrıca yeni maddelerin kokaine göre çok daha ucuz olduğu için kolay ulaşılabildiğini kaydetti. EMCDDA Avrupa yetkilisi Cecilia Malmström ise yeni uyuşturucu türlerinin çok hızlı değişen ve kontrolü zor bir pazar oluşturduğunu vurgulayarak asıl tehlikeye dikkat çekti: “Bu zarara özellikle gençler maruz kalıyor. Çoğu zaman kullandıkları şeyin uyuşturucu olduğunu bile bilmiyorlar.”

Rapora göre Avrupa genelinde bu yıl ele geçirilen toplam 19 ton uyuşturucunun üçte ikisi (12,7 ton) Türkiye’de yakalandı. Yapılan operasyonlar neticesinde Avrupa’da eroin kullanımı ciddi oranda düştü. Wolfgang Götz, bunda Türkiye’deki operasyonların kilit rol oynadığı görüşünde. Çünkü veriler, geçen yılki oranın 90 ton olduğunu gösteriyor.

Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin dün yayımlanan 2012 değerlendirme raporunda öne çıkan bazı konular şöyle: Yaklaşık 700 bin eroin kullanıcısının neredeyse yarısı madde ile tedavi görüyor. Cezaevlerinde uyuşturucu kullanılmaya devam ediyor. Dışarı çıkan mahkûmlar doz miktarını artırıyor. Bu konuda düzenlemeler yapılması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl 3 milyon genç kokain, 1,5 milyon genç de ecstasy ve amfetamin kullandı. Avrupa genelinde 7 bin kişi aşırı doz uyuşturucudan öldü. Raporda ailenin uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde kilit rol oynadığı üzerinde de duruluyor. Yapılan araştırmalara göre aile üyelerinin ve akrabaların tedavi sürecine destek olması stres belirtilerini azaltma ve tedavinin etkisini artırma açısından çok önemli.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.