İftar çadırı bu kez New York’ta kuruldu

İftar çadırı bu kez New York’ta kuruldu

İftar vakti yaklaşırken Manhattan manzarasına nazır parkın içindeki çadırda koşuşturmaca artıyor. Son birkaç yıldır her Ramazan ayında olduğu gibi bu sene de kurdukları iftar çadırında binlerce insanı ağırlayacak olan Amerikalı Türkler, gönülleri fethetme gayretinde.

 

ABD’nin Kuzeydoğu eyaletlerinde gerçekleştirdiği faaliyetlerle toplumun hemen her kesimi tarafından yakinen tanınan Türk Kültür Merkezleri’nin bu kez Queens şubesi iş başında. İftar çadırı kültürünü New York’a taşıyan etkinlik perşembe günü başladı, yarın (Pazar) son bulacak. Dört gün içinde iki ila iki bin 500 arası insana iftar vermeyi hedefleyen programın ziyaretçileri ise New York şehrinin kozmopolit yapısının bir kopyası. Müslüman, Hristiyan, Hindu, Budist… Oldukça geniş bir inanç yelpazesinde farklı yüzlerce milletten insanı burada görmek mümkün. Ancak yine de çadır çevresinde ağırlıklı olarak bulunanların Latin Amerikalılar olduğu da bir gerçek.

 

Yemek servisi başlamadan önce yüzlerce insanın oturacağı masalar gönüllü öğrenciler tarafından hazırlanıyor. Türkiye’den ABD’ye yaz dönemi için gelen öğrenciler okullarından çıkıp çadıra gelmiş. Bunlardan birisi de Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenim gören Merve Birgün Özçolak. 3 aylık staj eğitimi için geldiği Amerika’da iftar çadırında ekmek dağıtıp, su, hurma, çatal-kaşık servislerini yapıyor. Neden bunu yaptığı sorusuna ise, “Buralara kadar gelmede bu benzeri faaliyetleri düzenleyen gönüllülerin payı büyük. Bu borcun bir nebze olsun bu telafisi için buradayım” diye cevap veriyor Özçolak. Albert Einstein Üniversitesi’nde genetik üzerine staj yapan genç öğrenci, iki ülke arasındaki kültür farkını ilk geldiği günlerde çok daha fazla hissettiğini söylüyor. Ancak kültür merkezlerine gitmeye başlayınca iş değişiyor ve “Burada insanlarımızın faliyetlerine katılıp diyalog kurunca, sanki Türkiye’yi buraya taşımışlar gibi hissettim. Kendi ülkemde gibiyim” diyor. 

 

IMG 8686Özçolak gibi ABD’ye 3 ay için gelmiş bir başka gönüllü de Seniha Babadağı. Aslen İzmirli ve Ankara’da Gazi Üniversitesi’nde öğrenci. İftar çadırının akşam ezanına kadar hazır hale gelebilmesi için bir o masadan diğerine koşarken Babadağı da diğerleri gibi İslam dininin güzelliğini Amerikalılara gösterebilme derdinde. Masaları hazırlarken yüzünden gülümseme eksik olmayan Babadağı ile Özçolak, misafirlere yemek servisi yapıldıktan sonra aldıkları birer tabak yemekle oruçlarını parktaki bir bankın üzerinde açıyor.

Faslı aile ilk defa çadırda oruç açtı

 

Akşam ezanı okunması ile yemekler sırada bekleyenlere ikram edilirken henüz bir yaşına yeni girmiş kızları Lina ile çadıra gelen Adam ve Habibe Benider çifti, yer kalmayınca parkın banklarından birinde yer tutmuş. Hayatlarında ilk kez bir iftar çadırında oruç açtıklarını belirten Benider çifti için Ramazan’da böyle bir etniklik çok manidar. Adam bunun nedenini ise şöyle ifade ediyor: “Faslıyım ve benim ülkemizde de Ramazan ayı Türkiye’de olduğu gibi herşeyi ile dolu dolu geçiyordu. Amerika’ya 24 yıl önce geldim ve o yıllarda Ramazan buralarda çok mahzundu benim için. Ancak son yıllarda Müslüman sayısı arttı ve adeta her köşede bir cami açıldı. New York’ta Müslümanların sayısı arttıkça Ramazanlar da her yıl daha güzel yaşanıyor.”

 

İftar çadırı, Universal Vakfı ile TCC Queens tarafından ortaklaşa organize ediliyor. Binlerce kişiye ikram edilen yemekler ise Nema Food, Aba restoran, Mangal restoran, Türkiyem Market ve Avukat Ayhan Öğmen gibi işadamları ve şirketlerin desteğiyle hazırlanmış.

IMG 8699

“Çadırın amacı, yaşadığımız topluma kültürümüzün güzelliklerini gösterme”

 

Çadırın kurulmasında büyük emek sahibi olan TCC Queens Başkanı Oğuzhan Turan, bu büyük zahmete katlanma nedenlerini, “İçinde yaşadığımız topluma kendi kültürümüzün güzelliklerini gösterme” diye özetliyor.

 

İftar yemeklerinde oldukça güzel dostluklar geliştirdiklerine işaret eden Turan yaşadıkalarını şunları söyledi: “Bazı Amerikalılar yaptığımız faaliyeti öylesine beğendi ki yemek dağıtımı bittikten sonra etrafın toparlanmasına yardım etti. Çok sayıda misafir bizzat gelerek organizatörlere teşekkür etti”  

 

İftar çadırının açılacağını duyan eyalet milletvekillerinden Michael Gianaris davete ihtiyaç duymadan gelenlerden. Birçok insandan önce çadıra gelen Gianaris, iki dakikalık kısa bir konuşmasında Ramazan ayını New York eyaleti ve Queens şehrine tanıtan TCC yetkilerine teşekkür etti. Çadırın bugünkü konukları arasında ise Türkiye’nin New York Başkonsolosu Levent Bilgen olacak.

Fonda Sultan III. Murad’ın ‘Uyan ey gözlerim gafletten uyan’ ölümsüz eseri çalarken sofra etrafında sohbete koyulmuş insanların birbirleri ile paylaşacakları çok şey olacak ki, muhabbet uzadıkça uzuyor. Yatsı namazı vakti yaklaştıkça ortalık sakinleşiyor. Onlarca gönüllü ise ortalığı toplamakla meşgul.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.