Hayvanlar da üşür mü?

Hayvanlar da üşür mü?

Karla geçen bu günlerde üşüdükçe üşüyor, kat kat giyinerek soğuktan korunmaya çalışıyoruz. Peki ya hayvanlar ne yapıyor?

Çoğu kez aklımıza gelmese de yaşadığımız soğuk günlerden dışarıda yaşayan hayvanlar de etkileniyor. İnsanlar kat kat giyinerek soğuktan korunmaya çalışırken hayvanların üşüyüp üşümediği sorusu merak konusu.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, hayvanların yağmurdan, ıslak zeminden, rüzgârdan korunduğu ve iyi beslendiği takdirde insanlar gibi üşümeyeceğini söylüyor.

Hayvanlar, evcil ve doğada yaşayan vahşi hayvanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sığır, koyun, keçi, tavuk gibi etinden, sütünden, yumurtasından yararlanılan kümes hayvanları ile insanlarla bir arada yaşayan kuş, kedi, köpek gibi hayvanlar evcil hayvanlar kategorisine giriyor. Kümes hayvanları yağmur, ıslak zemin ve rüzgârdan korunduğu ve enerji, protein, vitamin, mineral yönünden dengeli beslenddiği takdirde -10 dereceye kadar üşümüyor. Ancak sıcaklık -10 derecenin altına inerse o zaman verim kaybı söz konusu. Bu sebeple ortamı ısıtmak gerekiyor.

Havalandırılmayan ahırlarda enfeksiyon oluşuyor

Mustafa Yıldız, hayvanlar üşüyecek diye küçükbaş ve büyükbaş hayvan ahırlarının her yerinin iyice kapatılmasının doğru olmadığını söyleyerek şu uyarılarda bulunuyor: “Hayvanların sağlığı için ahırlar zaman zaman, hayvanlar cereyanda kalmayacak şekilde, havalandırılmalı. Havalandırma yapılmazsa hayvanların dışkıları sebebiyle amonyak ve metan gazları hayvanları hasta eder, enfeksiyona sebep olur. Et ve sütte verim düşer, hayvan telef olur. Bu sebeple ahırlar düzenli olarak havalandırılmalı.”

Evde bakılan hayvanlar daha hassas

Kedi, köpek ve kuş gibi hayvanların hem dışarıda hem de evlerde bakıldığını, evde bakılan hayvanların soğuğa karşı daha hassas olduklarını anlatan Yıldız, “Sokakta yaşayan kedi, köpek ve kuşlar insanlar kadar üşümez. Ancak evde, sürekli sıcak ortamda bakılan evcil hayvanlar dışarı çıkartıldıklarında üşür. Bu sebeple evcil hayvanlar tuvalet ihtiyacı ve gezinti için çok soğuk günlerde dışarı çıkartılırken hasta olmamaları için onlara özel elbiseler giydirilebilir. Hiç olmazsa eski kazak, tişört gibi kıyafetler giydirilerek hayvanlar soğuktan korunabilir. Evde bakılan evcil kuşlar ise soğuk havada dışarı çıkartılmamalı, bulunduğu oda havalandırılmalıdır. Kış mevsiminde hayvanların dengeli beslenmelerine de özen gösterilmeli.” diyor.

Yıldız, vahşi hayvanların insanlar gibi üşümediğini, soğuk havadan korunmak için Allah’ın bahşettiği içgüdüsel yöntemleri kullanarak in ya da korunaklı alanlarda kışı geçirdiklerini ifade ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.