Gençler için en güzel örnekler, O’nun (sas) hayatında

Gençler için en güzel örnekler, O’nun (sas) hayatında

Anne-babaların gençlerle ilgili en büyük dertlerinden birisi de çocuklarının yanlış insanları rol model seçmesi. Bu açığı fark eden ilahiyatçı Ali Demirel, Peygamber Efendimiz (sas) hakkında, ‘Bunları biliyor muydunuz?’ şeklinde bir kitap hazırladı.

Kitap, Efendimiz’in hayatını gençlerin ilgisini çekecek şekilde kısa  bilgiler vererek anlatıyor. Işık Yayınları’ndan çıkan ‘O’nun İzinde’ kitabı, henüz Efendimiz’in hayatını okuma fırsatı bulamamış gençlere siyer hakkında zihni bir hazırlık sağlıyor. Geleceğin genç nesillere emanet olduğunu söyleyen Demirel, “Günümüzde özellikle genç nesilde bir rol model arayışı var. Bizim için yanılmaz ve yanıltmaz rol model Peygamber Efendimiz’dir.” diyor.

Kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Mekke dönemi, ikinci bölümde Medine dönemi, üçüncüsünde ise Peygamber Efendimiz’in (sas) örnek ahlakı anlatılıyor. Kitapta genç sahabelerden İbn-i Erkam’dan örnek veren yazar, “Mekke’de Müslüman olmak  kolay değildi o dönemlerde. Mekke’de Müslüman olmak, çileli bir hayatı seçmekti. Mekke’de Allah Resulü’ne evet demek, her türlü bela ve musibeti kabul etmekti. Erkam, hayatının baharında bütün bunlara evet dedi.” ifadelerini kullanıyor. İbn-i Erkam’ın evini ilk Müslümanlara ibadet etmeleri için açtığını anlatan Ali Demirel, vahyin ilk muhatabı bu gençler için şu ifadeleri kullanıyor: “Onlar, Allah Resulü’nün (sas) mübarek ellerinde yetişmiş ilk nesil. Kur’an bize onları anlatırken ‘Allah onlardan razı, onlar da Allah’tan razı’ ifadesini kullanır. Yani rıza makamını elde etmiş bir nesil ve bu neslin rehberi Efendimiz gibi hayatı Kur’an olan bir rehber.”

Kitabın üçüncü bölümünde ise bütün insanlığa örnek bir hayat yaşayan Peygamber Efendimiz’in (sas),  dönemindeki gençlere de en büyük rehber olduğu anlatılıyor. Kitapta Efendimiz’in şu özelliklerine dikkat çekiliyor: “Allah Resulü muhatabını mahcup etmekten uzak dururdu. İnsanların hatalarını yüzüne vurmaktan kaçınır, hiç kimseyi kusurları sebebiyle ‘bilhassa başkalarının yanında’ küçük düşürmezdi. İnsanlara karşı son derece yumuşak ve müsamahalı davranırdı. Allah Resulü çok cömertti. Vermeyi, ihtiyaç sahiplerini sevindirmeyi çok severdi. Kapısına gelenleri asla eli boş göndermezdi. İnsanlara iyilikte bulunmak için hiçbir fırsatı kaçırmazdı.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.