Fox News’i izlemek bihaber olmaya mı yol açıyor?

Fox News’i izlemek bihaber olmaya mı yol açıyor?

New Jersey merkezli Fairleigh Dickinson Üniversitesi geçtiğimiz günlerde ilginç bir çalışmaya imza attı. Araştırmaya göre yalnızca Fox News (haber) haber kanalını seyreden insanların diğer kanalları seyredenlere oranla ülke içi ve dünyadaki gelişmelerden daha az haberdar olduklarını ortaya çıkardı.

Amerika genelinde yapılan yoklama, televizyon izleyicilerinin günlük uluslararası ve ülke içindeki gelişmeler hakkında ne kadar haberdar olduklarını ortaya çıkarmaya çalıştı. Ankette iki bölüm halinde deneklere soruldu. İlk bölümde İran, Suriye, Yunanistan ile Mısır’da son yaşanılan gelişmeler hakkında deneklerin bilgileri test edildi. İkinci bölümde ise deneklere Kongre, işsizlik, Cumhuriyetçi Parti içinde yapılan önseçimler ile Keystone XL petrol boru hattı konularında sorular soruldu.

Birden fazla haber kanalını izleyenlerin dış politika konusunda sorulan her 4 sorudan 1.8’ine doğru cevap verdikleri görüldü. Aynı şekilde yurt içinde bu rakam 5 soruda 1.6 oranında tespit edildi. Yine hiçbir televizyon haber kanalını seyretmeyenlerin yurt içindeki gelişmelere verdiği doğru cevabın oranı her 5 soruda 1.22 olarak bulundu.

Fox News seyredenlerin durumu öylesine kötü ki, diğer televizyon kanalı izleyicileri bir tarafa hiç TV de haber seyredemeyenlerden bile daha bilgisiz oldukları oldukları görüldü. Anket sonucuna göre sadece Fox News seyredelerin ülke içindeki gelişmelere verdiği doğru cevap oranı 5 soruda yalnızca 1.04 olarak tespit edildi.

Aynı soruya NPR radyosunu dinleyenlerin verdiği doğru cevap oranı ise her 5 soruda 1.51 olarak bulundu. Yalnızca Jon Stewart’ın ‘‘The Daily Show’’ (Günlük Şov) progarmını izleyenlerin doğru cevabı ise 5 soruda 1.42 olarak gerçekleşti.  

Sol eğilimli MSNBC kanalını izleyenler ile tutucu Fox News televizyonunu izleyenlerin dış politikadaki gelişmelere verdikleri doğru cevap oranı hiç televizyon seyretmeyenlerden daha aşağıda olduğu görüldü. Dünyadaki gelişmeleri en yakından takipedenlerin ise NPR radyosu dinleyen, pazar sabah haberleri ile The Daily Show izleyicilerinin olduğu görüldü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.