Faytonlar New York’u terk etme yolunda

Faytonlar New York’u terk etme yolunda

5 Kasım New York şehri için tarihi bir gün. New Yorklular bu tarihte üç dönemdir belediye başkanlığını yürüten Michael Bloomberg yerine kimi seçeceğine karar verecek. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa Bloomberg’in koltuğuna Demokrat Parti’nin belediye başkan adayı Bill de Blasio’nun oturması bekleniyor. Blasio ise, belediye başkanı olması durumunda şehirdeki turistik amaçlı tur veren atlı faytonları kaldıracağını söyledi.

New York’un olduğu gibi Amerika’nın da insan ve araç tarfiği yoğunluğu açısından ilk sırada bulunan Manhattan’da atların çalışmasına hayvan hakları savunucuları da karşı. Özellikle Central Park ve çevresinde kısa 20-25 dakikalık turlar veren faytonların işletmesinde birçok Türk kökenli Amerikalı da çalışıyor.

Hayvan hakları savunucuların uzun süredir atlar için şehir merkezinin doğal yaşamları bakımından elverişsiz olduğu gerekçesi ile faytonların yasaklanması için lobi yürütüyordu.

Faytonlar yerine üstü açık sekiz kişilik elektrikli araçlarla turistlik tur verilebileceği önerisinde bulunan Blasio, ‘‘Kuzey Amerika’nın en yoğun şehrine sahibiz. Bu alan atların yaşaması için elverişli değil. Trafiğin ortasında olmamaları gerekiyor’’ dedi.

 

Son 30 yıl içinde trafikte ölen at sayısı üç. Geçtiğimiz iki yıl içinde ise şehirde kazaya karışan fayton sayısı 19. Bu kazaların çoğunluğu ise arabaların yan aynalarının kırılmasından ibaret. Atlar Manhattan adasında bulunan ahırlarda bakılıyor ve haftalık sağlık kontrollerinden de geçiriliyor. Aşırı sıcak ve soğuk havalarda atların çalışması yasak. Yine atlar günde en fazla 9 saat çalıştırılabiliyor.

 

New York’ta faytonların plakları yüzbinlerce dolar karşılığında el değiştiriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.