Erkekler altın yüzük takabilir mi?

Erkekler altın yüzük takabilir mi?

İslam hukukuna göre meşru, yasal veya uygun şeylere helal deniyor. Meşru şekilde giyinmek ve süslenmek de helal dairesi içinde yer alıyor.

A’raf Sûresi’nde Allah (cc), “Ey Âdem oğulları, avret yerlerinizi örtmeniz ve süslenmeniz için size elbiseler gönderdik. Ey Âdem oğulları, her mescide girdiğinizde süsünüzü alın; yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz.” buyuruyor. Efendimiz’in (sas) beyanlarından giyilen şeylerin kadın ve erkeklere göre helal olup olmadığının ayrıldığı anlaşılıyor. Kadın ve erkeklere göre meşruluğu değişen hususlardan biri de altın kullanma mevzuu. Efendimiz’in (sas) hadislerinde kadınların altın yüzük takmasının meşru olduğu fakat erkeklerin altın yüzük takmasının meşru olmadığı anlaşılıyor. Müslim’de geçen bir hadis-i şerifte Efendimiz Hz. Muhammed’in (sas) bir sahabinin parmağında altın yüzük görünce onu çıkarıp attığı ve “Biriniz, ateşten bir kor parçasını eline almaya yelteniyor.” dediği rivayet ediliyor. Fıkıh kitaplarında erkeklerin kullanmasının caiz olduğu yüzüğün sadece gümüşten imal edilen yüzük olduğu konusunda da rivayetler var.  Bunun hikmetinin, erkeklerin süs ve ziynetten uzak olması gerektiği veya süslenmenin kadınlara has bir ameliye olup erkek için esas olanın sadelik olduğu belirtiliyor.

Ayet-i kerime

Kim bir mümini kasden öldürürse onun cezası, içinde ebedî kalmak üzere gireceği cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır. Nisa Sûresi, 4/93

Hadis-i şerif

Yeryüzünde bulunan fakirlere ve zayıf lara merhamet ediniz ki; gökte olan melaike-i kiram da size merhamet edip, hakkınızda hayır dua etsinler. Camiü’s-Sağir

Haftanın duası

Allah’ım! Biz Sana dayandık ve işlerimizi Sana havale ettik. Ne olur, umduklarımızda bize haybet yaşatma. Tevekkülümüze mukabelede bulun. Bizi bırakma. Ey gayelerin son noktası ve inayet sahibi Rabb’im! İhtiyaçlarımızı is’af buyur ve bizi koruyup kolla. Ey belaları defeden, tasaları gideren, hata ve kusurları görmezden gelen ve tökezleyenlere her zaman bir kere daha doğrulup yürüme fırsatları veren Allah’ım! Bana da fırsatlar ver. Düşkünlüğüme merhamet et. Tasalarımı gider. Kusurlarımı mağf iret buyur. İmam Şazili Hazretleri (ra)

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.