Eğitimde skandal: Yabancı öğrenciler cinsel tacize uğramış

Eğitimde skandal: Yabancı öğrenciler cinsel tacize uğramış

Değişim programı ile Amerika’ya gelen onlarca yabancı lise öğrencisinin, kaldıkları ailelerin yanında cinsel tacize, istismara ve tecavüze uğradığı ortaya çıktı. Skandalla ortaya çıkan tek bir vakada ise öğrencilere ev sahipliği yapan bir kişinin, ilk öğrencinin resmi kanallara şikayette bulunmasına rağmen, iki yıl boyunca evinde ağırladığı dört farklı öğrenciye cinsel tacizde bulunduğu belirlendi. Skandal ise değişim programını organize eden Eğitim Kaynak Kalkınma Vakfı (ERDT) adlı şirketin, Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklendiğini ortaya çıkmasıyla daha da büyüdü.

 
Amerikan NBC kanalının ortaya çıkardığı skandala göre dünyanın dört bir yanından eğitim maksatlı ABD’ye gelen lise öğrencileri, kaldıkları ailelerin yanında cinsel taciz ve istismara maruz kaldı. Her ne kadar bu durum çok yaygın olmasa da, NBC sistemdeki açık sayesinde birçok kişinin bu durumu istismar ettiğine dikkat çekti.
 
Habere göre ilk açık, cinsel istismar yapan kişilerin bu programdan faydalanabilmesi ve bunun önüne geçilememesi. İkinci açık ise cinsel istismar tespit edildiğinde ise öğrencilerin geldikleri ülkelere geri gönderilmesi ve kendilerine ne ERDT ne de Dışişleri Bakanlığı tarafından hiçbir destek ve yardım sağlanmaması. Büyük umutlarla Amerika’ya gelen ancak misafir kaldıkları aileler tarafından cinsel istismara uğramaları öğrencilerde bu durum büyük hayal kırıklığına sebep oluyor. Para vererek çocuklarını Amerika’ya gönderen aileler ise bu duruma şaşkın. 
 
Cinsel istismara maruz kalan öğrencileri bulan NBC kanalının haberine göre, bir aileye farklı zamanlarda misafir olan dört öğrenci, babanın cinsel tacizine maruz kalmış. Amerika’nın farklı eyaletlerindeki ailelerin yanına yerleştirilen öğrenciler bir okul dönemi boyunca burada misafir ediliyor. Bu öğrencilerden Le Mayeur (18) isimli Belçika’dan değişim program çerçevesinde Amerika’ya gelip cinsel tacize uğrayan isimlerden sadece biri. 
 
Organizasyon şirketi ile yaptığı anlaşmaya göre New York veya Los Angeles’ta kalması gereken Mayeur, Arkansas eyaletinde Meyer isimli ailenin yanına yerleştiriliyor. Birlikte kaldığı aile tarafından cinsel tacize uğradığını ifade eden Mayeur başından geçenleri “Eve yerleştikten birkaç ay sonra, Meyer benimle cinsel içerikli konularla ilgili konuşmaya başladı. Daha sonra defalarca bana sarılıp elimi tutmaya çalıştı. Televizyon seyrederken onun göğsüne yaslanmamı istedi. Hatta bir defasında Washington’a gezi yapmıştık. Kaldığımız otelde bana masaj yapıp beni taciz etmeye başlamıştı. Bende hemen yataktan kalkıp oradan ayrıldım.” şeklinde anlatıyor. 
 
Meyer’in evinde başka bir değişim öğrencisi ile birlikte kalan Mayeur, Meyer’in yakındaki başka değişim öğrencileri için alkol ve marihuana getirdiğini, onlara cinsel içerikli filmler izlettiğini, onlara cinsel organlarını göstermeye zorladığını ve hatta dokunduğunu belirtiyor. Bir Washington gezisinde ise öğrencilerin cinsel birlikteliklerini videoya kaydettiğini ve daha sonra onlarla birlikte izlediğini aktarıyor.
 
Yaşadıkları karşısında şok olan lise öğrencisi Mayeur, bu rahatsızlığı şirketin en yakın ofisi ile irtibata geçerek anlatmaya çalışmış. Ancak görüşmeye Meyer de çağırıldığı için hiçbir şey anlatmadan geri dönmek zorunda kalmış. Değişim öğrencisi Mayeur aile üyelerinin, öğrencilerin yanında cinsel içerikli filmleri seyrettiklerini ayrıca alkol ve uyuşturucu kullandıklarını söylüyor. 
 
Meyer’in kendisini susturmak için değişim programından kovdurmakla tehdit ettiğini ve bu amaçla da ERDT’ye kendisi hakkında şikayette bulunduğunu ifade ediyor. Ve sonunda ERDT, 2004’te Le Meyeur’u sınırdışı ediyor. Ancak Belçika’ya döndüğünde ailesine durumu anlatamayan Le Meyeur, çareyi ERDT’ye mail yazmakta buluyor ve her şeyi detaylarıyla anlatıyor.
 
 Yine aynı aile tarafından tacize uğradığını belirten Chistopher Herbon (16) isimli öğrenci ise başından geçenleri şöyle anlatıyor: “Meyer ailesinin yanına yerleşir yerleşmez bana alkol ve uyuşturucu teklif ettiler. Bende onları bu konuda mutlu etmezsem beni geri göndereceklerini, bu nedenle ailemi hayal kırıklığına uğratacağımı düşündüğüm için hiç kimseye şikayette bulunamadım. Sonra bunun Amerikan kültürü olduğunu düşündüm.” 
 
Ancak ERDT, bu olanları hiçbir zaman Dışişleri Bakanlığı’na veya yetkililere iletmiyor. Aksine olayı soruşturmaları için kendi ekibini göndermekle yetiniyor. İddialara göre ERDT, bu tür şirkete zarar verebilecek iddiaları kendi bünyesi içerisinde yok ediyor.
 
Birçok kişiye cinsel sarkıntılık yapan Meyer, öğrencilerden bir tanesinin polise haber vermesi ile 2005 yılında tutuklanarak cezaevine gönderilmiş. Ancak tutuklanma olayının yaşanmasından sonra değişim programını organize eden ERDT Şirketi yetkilileri Arkansas’a gelerek cinsel tacizle ilgili kimsenin konuşmamasını istemiş. Şirket yetkilileri bu tarz olayların yaşanmaması için ellerinden gelenini yaptıklarını savunuyor ve Meyer ailesine bir daha öğrenci gönderilmeyeceğine karar verdiklerini açıklıyor. ERDT sonunda ertesi yıl Meyer’in ev sahipliği yapmasını yasaklıyor; ancak öğrencilere danışmanlık görevini sürdürmesine izin veriyor.
 
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton adına konuyla ilgili açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Toria Nuland ise “Cinsel taciz konusunda sıfır toleransımız var. Bu konuda çok hassasız. Bu olaylar münferit olaylardır ama birkaç ay daha konuları yakından takip edeceğiz. Bu tarz taciz olaylarını sıfıra indirmek için ellimizden gelen her şeyi yapacağız.” şeklinde konuşuyor.

Değişim programları kapsamında her yıl yaklaşık ERDT’nin de aralarında olduğu bakanlık onaylı 80 şirket tarafından 25 bin öğrenci, 10 bin dolar karşılığında Amerika’ya getiriliyor. Öğrencilerden yıllık ortalama 7 milyon dolar civarında kâr ediliyor. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.