Gates Vakfı: Öğretmen değerlendirmede sınav sonuçları tek başına yeterli değil

Gates Vakfı: Öğretmen değerlendirmede sınav sonuçları tek başına yeterli değil

Bill & Melinda Gates Vakfı  öğretmenleri değerlendirmede sınav sonuçlarının tek başına yeterli olmadığını açıkladı. Yaklaşık 3 yıldır ülker genelindeki öğretmenlerin performansını inceleyen vakıf, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada eğitimcileri en doğru şekilde değerlendirmek için birden fazla ölçüm metodunun gerekli olduğu sonucuna vardı.


Seattle merkezli vakıf, ‘Etkili Öğretim Ölçümleri’ başlıklı araştırmalarıyla sınav sonuçları ve idare değerlendirme raporlarının tek başına yeterli olmadığı kanaatini açıkladı. Vakıf yetkilileri daha güvenilir ve geçerli bir ölçüm metodunun, öğrencilerin sınav sonuçları, ders gözlemleri ve öğrenci anketlerinin dengeli dağılımından oluşması gerektiğini vurguluyor. Sonuçlar aynı zamanda öğretmen sendikalarının iddialarını da doğruluyor.


Araştırmanın baş denetçisi, Harvard Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim ve Ekonomi Profesörü Thomas J. Kane “Tam anlamıyla doğru olarak yapabilirseniz, tüm bunlardan daha büyük rol oynayan öğretmenleri tespit etmenizi sağlayacak ölçümler yapabilirsiniz. Bu da ciddi bir iş demektir.” dedi.
Vakıf, ülke genelinde 3 bin öğretmenin performansını inceledi. Araştırma, ayrıca, 13 bin ders video kaydı, öğrenci ve idareyle röportaj, sınav sonuçları ve mevcut teorileri test eden deneyleri de içeriyor.
İncelenen öğretmen ve öğrenciler Denver, Dallas, New York, Pittsburgh gibi şehirlerin ilk ve orta dereceli okullarından seçildi.


Öte yandan araştırmayla ortaya çıkan bir diğer sonuç da  idare haricince ikinci bir kişinin öğretmen değerlendirmesini üstlenmesinin güvenilirliği büyük ölçüde arttırdığı gerçeği oldu.
Vakfın K-12 eğitim programları direktörü Vicki Philips “ Öğretmen değerlendirme metodlarının amacı, öğretmenlere kendilerini geliştirmelerini sağlayacak dönütlerin verilmesidir.” ifadelerini kullandı.
Araştırmaya veri sağlayan okullardan bazıları öğrenci anketlerinin araştırmanın en ihtilaflı kısmını oluşturduğunu dile getirdi. Florida’daki Hillsboro Devlet Okulları ise tercihini anketleri uygulamamaktan yana kullandı.


Hillsboro Sınıf Öğretmenleri Birliği Başkanı Jean Clements, “Elinizden gelenin en iyisini yapmaya zorlandığınızı hissediyor musunuz?” gibi soruları olan anketin muhtemel sonuçlarını öğretmenlerin pek de güvenilir bulmayacağını düşündüklerini bildirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.