Alabama, ‘Sorumluluk Yasası’yla fakir öğrencileri özel okulda okutacak

Alabama, ‘Sorumluluk Yasası’yla fakir öğrencileri özel okulda okutacak

28 Şubat’ta yürürlüğe giren Alabama Sorumluluk Yasası, eyalet çapında büyük yankı uyandırdı. 

 

Devlet okullarına okul idaresinde daha fazla esneklik sağlayan kanun, vergi kredisi sistemiyle fakir öğrencilerin daha iyi bir devlet okuluna ya da özel okula gitmesine imkan sağlıyor. Eğitim fonundan verilecek olan vergi kredisiyle ilk, orta ve lise düzeyinde başarısız olan devlet okullarındaki fakir öğrencilerin velileri, isterlerse çocuklarını bu okullardan alıp özel okullar dahil daha iyi bir okula yerleştirebilecek. Verilecek vergi kredisinin 3 bin 500 dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Bununla birlikte bu yeni eğitim yasası pekçok çıkmazı da beraberinde getiriyor. Mesela siyahi ve fakir nüfusun yoğunlukta olduğu kırsal kesimlerde çok fazla okul seçeneği bulunmuyor. Bu bölgelerde mevcut okullardan daha başarılı bir okul bulmak neredeyse imkansız. Çocuklarını daha iyi okullara transfer eden ailelerin ödedikleri okul masraflarını karşılayabilmek için vergi kredilerinin dağıtıldığı zamana kadar beklemeleri gerekiyor. Bu da mali durumu kötü olan öğrenci velilerini zor durumda bırakıyor.

Söz konusu durumdan  etkilenecek olan özel okul yöneticileri gelecek olan öğrencilere kapılarının açık olduğunu fakat kontenjanlarının çok kısıtlı olduğunu belirtti. Bazı ilçelerde devlet okullarındaki öğrenci sayısı binleri aşarken özel okulların alabilecekleri öğrenci sayısı ise çok sınırlı.

Devletten aldıkları kısıtlı ödeneklerin daha da azalmasından endişelenen üniversite yetkilileri ise bu yeni yasanın getireceği etkileri endişeli bir şekilde gelişmeleri bekliyor.

Öte yandan Alabama’da tüm bu çıkmazlara ve sorunlara rağmen, başarısız okullarda okumaya mecbur olan fakir öğrencileri desteklemeye yönelik yeni yasayı olumlu karşılayan ve ümitvar  olan büyük bir kesim var.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.