Doktora için ABD’ye gelen Türk öğrenciler pizza dağıtıyor

Doktora için ABD’ye gelen Türk öğrenciler pizza dağıtıyor

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) en çok öğrenci gönderen ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Hükümetin 2006 yılında başlattığı ‘5 yılda yurt dışına 5 bin öğrenci’ projesi çerçevesinde Amerika’ya gelen yaklaşık bin 580 öğrenci farklı üniversitelerde eğitim görüyor.


Devletin belirlediği 102 üniversitede okuyan burslu öğrenciler bakanlıktan yeni zamla birlikte okul parası haricinde bin 475 dolarlık destek alıyor. Aldıkları bursun yetersiz olduğundan şikayetçi olan öğrenciler ek iş olarak ya pizza dağıyor ya da alışveriş merkezlerinde saatlik ücret karşılığında illegal olarak çalışmak zorunda kalıyor. Ülkenin sayılı üniversitelerinde doktora veya master yapan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in  bir an önce sorunlarını çözmesini istiyor. Geçim masraflarını karşılayamadıkları için çalışmak zorunda kaldıklarını belirten öğrenciler, yaşadıkları maddi sıkıntılardan dolayı derslerine odaklanamadıklarından yakınıyor. Burs verilirken evli ve bekar ayırımı olmaksızın herkese aynı paranın ödendiğini dile getiren Türk öğrenciler, öğrencilik döneminde evliliğin ise çok lüks olduğunu söylüyorlar. Evli ve çocuk sahibi olan birçok öğrenci ise eş ve çocuklarının sağlık sigortası bakanlık tarafından karşılanmadığı için ABD’nin az geliri olanlar  için sağladığı sağlık sigortasından yararlanmaya çalışıyor.

Amerika’nın iyi bir üniversitesinde doktora yapan M.O okumaya gelen bin 580 öğrenciden sadece biri. Aylık bursu yetmediği için saati 7 dolar olan bir alış veriş merkezinde çalışmak zorunda kalıyor. Aldığı burs ile sadece kirasını ve mutfak masraflarını karşılayabildiğini ifade eden M.O burs miktarı artırılmadığı takdirde haftada en az 20-25 saat çalışmak zorunda kalacağını belirtiyor.


Amerika’nın Batı kıyısında 4 sene önce doktoraya başlayan  ve isminin verilmesini istemeyen bir başka öğrenci ise 3 kişi olarak kiraladıkları evin kirasının 2 bin 100 dolar olduğunu mutfak masrafları ile birlikte aylık en az bin 100 dolar harcadığını, bu nedenle aylık borçlandığını ifade ediyor. New York’ta mimarlık okuyan E.K ise aldığı burs ile New York’ta geçinemediklerini söyledi. “Bekar olduğumuz halde bu bursla geçinemiyoruz” diyen E.K, “Evlenmekten korkuyoruz. Çünkü New York’ta hayat çok pahalı. Burs dağılımlarının eyaletlere göre yapılması gerekiyor. Bunu defalarca söylememize rağmen değişen birşey olmuyor.” diye konuştu.


BURSUM KESİLMESİN DİYE ÜNİVERSİTE YERİNE PİZZACIDA ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM


Üniversitede asistan olarak çalıştığı takdirde bursunun kesileceğini bu nedenle bir pizzacıda çalışarak geçimini sağlayan bir başka MEB burslu öğrenci ise “Kendimi geliştirmek için üniversitede çalışmak istiyordum ama malesef bakanlık bursumu keseceği için yasak olduğu halde pizzada çalışmayı tercih ediyorum.” şeklinde yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.