Concept Shools’dan çarptırmalara cevap; baskın değil, denetim

Concept Shools’dan çarptırmalara cevap; baskın değil, denetim

ABD’de devlet yetkililerinin okulları sık sık denetlenmesi olağan birşey olduğu halde Türkiye’ye bunun ‘baskın’ şeklinde yansıtılmasının bir öreneği daha dün Hürriyet ile Sabah’ta çıkan haber ile yaşandı. İki gazetede de çıkan haberde ‘Gülen Okullarına ABD’de operasyon, baskın’ şeklinde sunulurken bunların doğru olmadığı ortaya çıktı.

‘Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama’ya ‘Gülen Dosyası vermesinden sonra ABD’de Türkiye’den gitmiş girişimci ve eğitimciler tarafından işletilen Concept Schools’a ait 19 okula üç eyalette baskın yapıldığı’ iddia edilmişti. İddiaların aksine 19 okula baskın, ihale yolsuzluğu söz konusu değil. Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI)  sadece şirketin merkez ve bölgesel ofislerine okulların teknik alt yapı ve teknoloji gelişimi işini yapan şirketlerin Amerikan hükümeti ile yaptıkları iş mukabilinde devletten aldıkları ödemelerle ilgili bir denetim ve inceleme yaptığı belirtildi.  Söz konusu iddialar üzerine yazılı açıklama yapan Chicago merkezli Concept Schools şirketi yetkilileri baskın iddialarının ve  haberlerinin çarpıtmadan ibaret olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin, başta kütüphaneler ve gelir seviyesi düşük ailelerin çocukları için birçok kamu kuruluşuna mali yardım yaptığını belirten yetkililer, FBI’ın bu doğrultuda Amerikan hükümeti tarafından okulların teknik ve güncel iletişim teknolojisine uygun hale getirebilmek amacıyla Concept okullarına iş yapan şirketlere devletten aldıkları ödemelerle ilgili bir denetim yaptığını belirtti. Herhangi bir şahıs veya kuruma ait bir suç isnadı olmadığının vurgulayan şirket yetkilileri, haklarında açılmış herhangi bir dava ve mahkemenin de olmadığını kaydetti. Ayrıca Concept Schools ile ilgili ‘daha önce Google’dan daha fazla işçi çalıştırdığı,  Türkiye’den öğretmenlere Amerika’dakilerden fazla maaş verildiği iddialarının da gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Şirket yetkililerinin verdiği bilgilere göre, göçmen işçi çalıştırmak ABD kanunlarına göre suç değil, üstelik göçmenlerin haklarını güvenceye almak için maaş belirlemede Amerika Göçmenlik Ofisi’nin kritirlerleri uygulanıyor. Fazla maaş ödeniyor iddiaları da asılsız.

 

Concept Schools yetkilileri “Okulların yönetimini üstlenmiş olan ve kar amacı gütmeyen ‘Concept Schools’un  7 bölgesel ofisine e-rate işi dokümanları inceleme maksadı ile gelindi. Okulların teknoloji gelişimi ile ilgili iş yapan şirketlerin yaptıkları iş mukabilinde devletten aldıkları ödemelerinin sıhhati incelendi.” ifadelerini kullandı.

Okulların yönetim ve idari mekanizmaları itibarı ile Fethullah Gülen Hocaefendi ile organik hiçbir bağlarının olmadığını söyleyen Concep Schools Şirketi yetkilileri, “Okullarımızda çalışan sınırlı sayıda Türk personelden bazılarının sayın Gülen’e olan sevgi ve saygısı nedeniyle böyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu konu yeni olmayıp 4, 5 yıldır Amerika’da nefret söylemini esas alan bazı marjinal grupların bir temele dayanmayan iddiaların bir takım Türk Medyası tarafından maksatlı olarak kullanılmasından ibarettir.” ifadelerini kullandı.

Kurumlarının yaptırdığı işlerle ilgili herhangi bir endişesi olmadığını belirten şirket yetkilileri açıklamalarında şunlara yer verdi: “Hakkımızda yazılan asılsız iftiraları Türkiye’nin kendine özgü siyasi iç çekişmelerinin bazı art niyetli gruplar tarafından kurumlarımıza aksettirilmeye çalışılması olarak değerlendirmenin yanısıra, evrensel hukuk ilkelerin ve temek insan haklarının yürürlükte olduğu ve işletildiği bir idari yapı içinde haksızlığa uğrama gibi bir endişemiz olmadığını da bu vesile ile kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.” Charter school uygulaması Amerika’da  yaygın şekilde eğitim sisteminde kullanılan modellerden birisi. Kamu kaynaklarıyla özel işletmecilere mali destek verilen bu tür okullarda eyaletlerin eğitim müfredatlarına göre eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.