‘Çocuklarınızla arkadaş olun!’

‘Çocuklarınızla arkadaş olun!’

Gazeteci-yazar Ahmet Kurucan, “babalar gününü” vesile ederek anne-babalara için özel tavsiyelerde bulundu. Kurucan, “Çocuklarınızla aranızdaki mesafeyi korumak şartıyla dengeli bir arkadaşlık kurun”

Zaman Amerika olarak Ahmet Kurucan’la çocuk yetiştirmenin esasları üzerine konuştuk. Kurucan, anne babalara şu tavsiyelerde bulundu:

1. Çocuk yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Ben eğitim alanında uzman birisi değilim. Bununla beraber sahsi tecrübeler ve ilgi alanımdaki bilgilerime dayanarak bir şeyler söylemeye çalışayım.

2. Çocuklarımızın eğitim ve öğrenimi için kendimize ölçü almamız gereken elementler neler olmalı?

İslam ve eğitim denince –ki eğitimin bizdeki karşılığı terbiye, öğretimin karşılığı ise talimdir- akla gelen ilk şey inancın eğitimin merkezinde yer aldığı gerçeğidir. İnanç ise Kur’an, sünnet ve gelenekle çerçeve içine alınmış değerler bütününden ibarettir. Alak Suresi’nin ilk beş ayeti İslam’da eğitimin temellerine işaret eder ki, bunlar okuma (ilim) Rab, kalemdir. Okuma ve Rab anlaşılıyor; kalemin işaret ettiği şey ise kalemsiz,yazmasız eğitimin olmayacağıdır.

3. Sizce eğitimi etkin kılan en önemli faktör nedir?

Egitimde bütüncüllüğü yakalamak çok önemlidir. Bütüncüllük derken kasdim insanın zihni, iradi, hissi bütün yanları ya da onu çevreleyen atmosfer açısından aile, okul, sokak, şimdilerde haberleşme vasıtalarının her çeşididir.

4. Çocuk yetiştirirken örnek alabileceğimiz bir eğitim modeli tavsiye edebilir misiniz?

Yaşanan hayata baktığımızda gördüğümüz bir takım modeller var. Baskıcı ve otoriter; alabildiğine serbest ve gevşek; istikrarsız, dengesiz ve kararsız; korumacı ve kollayıcı; ilgisiz ve nihayet katılımcı. Her şeyimizde rehber olan Efendimizin hayatına baktığımızda O’nun katılımcı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

5. Sizce ebeveyn çocuk ilişkisi nasıl olmalı?

Anne babalara çocuklarını eğitmede en önemli gördüğüm tavsiyem; çocukları ile aradaki mesafeyi korumak şartıyla dengeli bir  arkadaşlık kurmalarıdır. Dengeli arkadaşlığın esasları adına şunları söyleyebilirim;

a-Empati yapma
b-Ödül-ceza arasında denge kurma
c-Nitelikli zaman geçirme
d-Rol modeli olma

6.  İslama uygun çocuk yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Kur’an’ın ve sünnetin  eğitim bağlamında bizlere verdiği en önemli metod tedriciliktir. İçkinin, faizin haram kılınması bunun en önemli örneklerindendir. Kur’an’ı tebliğle görevli Efendimizin hayatında da aynı hususu kafir ve müşriklere yapılan tebliğde gördüğümüz gibi, müslümanlara yönelik ameli tekliflerde de görüyoruz. Tedricilik kavram olarak en genel anlamda Kur’an’ın tenzilini (nüzulünü değil) yani hadiselere bağlı olarak parça parça inişini temeline oturtan bir durum ve aynı zamanda bir metottur. Aynı durum ve metot Efendimiz’in kavli, fiili ve takriri sünnetleri için de geçerlidir.

Tedricilik açısından baktığınızda Kur’an’da hükmü ortadan kaldırılmış ayetlerin lafzen muhafazasının altında yatan hikmetlerden biri de, Kur’an’ın nüzulüne şahit olmayan Müslümanlar tarafından tedriciliğin daha iyi anlaşılması ve uygulanması içindir. Buradan hareketle şurası kesin ki tedriciliği dinlerini anlatmada bir metot olarak uygulayanlar, ne Efendimiz’in vefatıyla tamamlanan dinin sabit bir kuralını/kurallarını ret, ne de onu/onları değiştirme gibi bir amaç gütmektedirler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.