CNN’in güçlü sesi Fareed Zakaria intihal gerekçesiyle görevden alındı

CNN’in güçlü sesi Fareed Zakaria intihal gerekçesiyle görevden alındı

Bu yıl Mayıs ayında, Harvard Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı ile şereflendirilen başarılı yazar ve televizyon sunucusu Fareed Zakaria, başka bir yazarın makalesinden -yazara kredi vermeksizin alıntı yaptığı- gerekçesiyle CNN ve Time Dergisi’ndeki görevlerinden uzaklaştırıldı.
Zakaria, Cuma günü, yaptığı açıklamada, 20 Ağustos tarihli Time dergisi için kaleme aldığı silah kontrolü ile ilgili sütunda yer alan bazı paragrafları Jill Lepore’ın 23 Nisan tarihli New Yorker gazetesinde yayınlanan makalesinden kopyaladığını kabul ederek özür diledi.

Zakaria’nin suçu kabul edip özür dilemesinin ardından Time dergisi ve CNN gazeteciyi bir süre işten uzaklastirdiklerini açıkladılar.
Metinlerdeki benzerlikler muhafazakar Web sitesi NewsBusters tarafından farkedildi ve hızlı bir şekilde İnternet üzerinden yayıldı.Bunun üzerine Zakaria Cuma öğleden sonra bir özür mektubu yayınladı ve “ iddiları kabul ediyorum. Korkunç bir hata yaptım. Ciddi bir yanılgıya düştüm. Bu tamamen benim hatam. Jill Lepore’den, Time dergisi editörlerinden ve Time okurlarından kayıtsız şartsız özür dilerim.”dedi.
Time dergisi ise bir açıklama yayınlayarak Zakaria’nin sütununu bir ay için askıya aldığını gerekli incelemelerden sonra nihayi karar verileceğini duyurdu. Derginin basın sözcüsü Ali Zelenko “Time dergisi olarak Zakaria’nin özrünü kabul ediyoruz. Ancak yapılan işler olgusal ve orijinal olmalı. Yazarlarımız kendi sözleri ile görüşlerini ifade etmeliler. Zakaria böyle bir hata yaparak standartlarımızı ihlal etti. Bir ay boyunca diğer çalışmaları incelenecek ve bundan sonra Time’da yer alıp almamasına bu inceleme sonunda karar verilecek.” dedi.

CNN televizyonu ise yayınladığı resmi açıklamasında “Zakaria’nın Time’daki sütununu inceledik. Bu sütuna benzer kısa bir yazı da CNN için kaleme almıştı. Söz konusu yazıyı yayından kaldırdık. Diğer yazıları da inceleme altında. Şu an için işten uzaklaştırılan Zakaria’nın akıbetini incelemenin sonucu belirleyecek”ifadesine yer verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.