Çinliler kopyacılık işini iyice büyüttü!

Çinliler kopyacılık işini iyice büyüttü!

İngiliz mimar Zaha Hadid, Çin’le ilgili yasal işlem başlatmaya hazırlanıyor. Sebebi ise İngiltere, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerle özdeşleşen binaların kopyalanması. İlham alınarak benzerlerin yapılacağına değinen Hadid, “Başlatacağımız hukukî işlemle bu tür kopyacılığın son bulmasını istiyoruz.” diyor.

Çin’deki birçok yapı, yabancı ülkelerdeki eserlerin taklidinden başka bir şey değil. Bu duruma karşı sessiz kalamayan bir mimar, yasal işlem başlatmak üzere. İngiliz mimar Zaha Hadid, Londra’daki Kule Köprüsü (Tower Bridge), Fransa’daki Ronchamp Tapınağı, Paris’teki Eyfel Kulesi ve Avusturya’nın Alp Dağları eteklerindeki Hallstatt kasabasının tamamının ülkedeki kopya eserlerden sadece birkaçı olduğunu anlatıyor. Almanya’da yayınlanan haber dergilerinden Der Spiegel’e konuşan Hadid, ilham alınarak benzer yapıların inşa edilebileceğine değiniyor. Hadid, “Ama aynısı da yapılmaz. Başlatacağımız hukuki işlemle bu tür kopyacılığın son bulmasını istiyoruz. Ayrıca eskiden yapılan bire bir binalar için de hem özür hem dış cephede değişiklik hem de tazminat talep edeceğiz.” şeklinde konuşuyor. Bu konuyla ilgili Foreign Policy adlı dergiye makale yazan arkeolog Jack Carlson’a göre ise Batılı kentlerin bazı simgelerini taklit etmek, Çin’in küresel üstünlüğünün göstergesi. Dahası Çin tarihindeki ilk birleşik yönetim olan Qin hanedanının fethettiği topraklardaki sarayların benzerlerinin inşaası için yetkilendirme yaptığını kaydeden Carlson, bu nedenle tüm o Batılı eserlerin Çin’in kendi mirası olduğunu savunuyor.

Kopya evler, orijinalinden pahalı

UNESCO’nun Dünya Miras Alanı içerisinde bulunan 800 nüfuslu Hallstatt kasabası, gölün kenarında yer alması nedeniyle doğa harikası bir yer olarak biliniyor. Çin’in Guangdong eyaletinde Huizhou’da madencilik şirketi Minmetals Corporation tarafından birebir olarak inşa edilen kasaba, 930 milyon dolara mal olmuştu. Hallstatt kasabasının otantikliğini yansıtmak için atlı taşıtlar ve beyaz güvercin sürüsü ithal edildi. 300 yıllık gibi görünen ancak yeni inşa edilen bölgedeki evlerin fiyatı ateş pahası. 200 bin ila 500 bin Euro fiyat biçilen evler, orijinal kasabadaki yerleşim birimlerinden bile daha pahalı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.