CECNY katılımcıları işten arta kalan zamanlarında insanların hayatını değiştiriyor

CECNY katılımcıları işten arta kalan zamanlarında insanların hayatını değiştiriyor

Kingsborough College’ta İngilizce profesörü olarak görev yapan Anthony Alessandirini, hayata bir kaç adım geriden başlayan çocuk ve gençlere yardım etmek üzere kurulmuş Bronx merkezli Good Shepherd Services (GSS)’ı aradığında, telefonun ucundaki görevli Alessandrini’nin teklifini büyük bir şaşkınlıkla karşıladı.

Alessandrini ve arkadaşı Nuran Fidan, New York Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nde (CECNY – Consulting and Educational Center of New York) katıldıkları bir kurs bünyesinde kurdukları takımla merkeze gönüllü olarak yardım etmek istiyordu. Görevli bunun ender karşılaştıkları bir teklif olduğunu ve onlar için bir araştırma yapacağını söyledi. GSS görevlisinin Anthony Alessandrini’ye geri dönmesi uzun zaman almadı. Koruyucu ailelere verilen çocuklarla gerçek anne babalarının buluştuğu salonları yenileme konusunda yardım edebileceklerini söyledi. Bunun üzerine Alessandirini ve Fidan hummalı bir çalışma içine girdi. Çocuklara ve gençlere yardım edebilecekleri bir projeyi hayata geçirmeyi hedefleyen 9 kişilik grup için bu üç salonun yeniden dekore edilmesi bulunmaz bir fırsattı.

after 2Bu salonlarda Bronx’da koruyucu ailelerin yanında yaşayan yaklaşık 4 bin çocuk gerçek anne ve babalarıyla buluşuyordu. Alkol, uyuşturucu, şiddet gibi nedenlerle ailelerinden alınan veya anne babaları tarafından mali ya da psikolojik gerekçelerle bakıcı ailelere teslim edilen çocukların kendi anne babalarıyla buluştukları salonlar, Alessandrini’nin ifadesiyle ‘terkedilmiş eski okul binalarındaki sınıfları andırıyordu.’ Bu soğuk mekanlarda, çocukları ve ailelerini yaşadıkları katı gerçeklikten ve travmadan çekip çıkartmaya yardım edecek hiçbir ayrıntı yoktu. Ne bir oyuncak, ne de ılık ve insana rahatlık veren bir ışık…

Nuran Fidan ve Anthony Alessandirini tıpkı kendileriyle aynı programa katılan arkadaşları Selin Şahin gibi günlerini dolduran tam zamanlı işlerinin yanında başkalarına da yardım etme yolunu seçmişti. Üçünün CECNY’ta verilen seminerlere kaydolmak için farklı nedenleri olsa da kendilerini, bilmedikleri yönleriyle keşfetmekle başlayan uzun yolculuklarında vardıkları nokta ortaktı. İnsan olmanın ve aynı dünyayı paylaşmanın önemini programla daha da yakından anlayan katılımcılar, sahip oldukları değerleri toplumun yararına kullanarak doğal dönüşümün bir parçası oluyordu.

01nuran-fidanNuran Fidan kendisini Bronx’ta ailelerinden ayrılan çocuklara yardım etmeye kadar götüren yolculuğu şu sözlerle anlattı: “Katıldığımız üç seminerli programla hayata bakışımız değişti. Keşfetme seminerinde kendimize ait olduğunu bildiğimiz ancak kullanmadığımız ya da çok az kullandığımız özelliklerimizi farkettik. Dönüşüm seminerinde kişisel özelliklerimizi ortaya çıkartmayı ve bunu kabullenmeyi öğrendik. Bu seminer birşeyleri değiştirmekten çok dönüştürmekle ilgili. Örneğin ben güçlü bir insan olduğumu biliyordum, kendi geçimimi sağlıyor, tam zamanlı çalışıyordum. Ancak bir süre sonra sahip olduğum şeyi unuttum. Ve kullanmadığım için unuttuğum o yönü tekrar kullanarak ortaya çıkarttım. Şimdi ne kadar güçlü olduğumu yeniden farkettim.”

Fidan, Türkiye’den Amerika’ya gelen bir göçmen. Amerikan toplumuna adapte olmak ve kendisini toplumun bir parçası hissetmek konusunda bu seminerin kendisine ne kadar yardım ettiği de açık. Fidan, “Ne olduğunuza değil ancak sorumlu olduğunuz şeylere odaklanırsanız olaylara bakış açınız değişiyor. Ben önceden ev kadını olduğuma çok odaklanmıştım. Limitim bu ve bir şey yapamam diye düşünüyordum. Seminerle hayatta sorumlu olduğum şeyleri yeniden keşfettim. Ev kadını olmam, Amerikan toplumunun içine girmeme  sorumluluklarımı yerine getirmeme engel değil.” sözleriyle tecrübe ettiği dönüşümü anlattı.

Nuran Fidan, GSS buluşma salonlarının yeniden dekore edilmesi için toplanan 8 bin dolar ve oyuncaklar için Türk toplumundan da büyük destek gördü. Çok kısa sürede hayata geçirilen projenin sonunda 9 kişilik ekip, isimleri ve kimlikleri büyük bir özenle saklanan çocuklar ve ailelerinden rumuzlu teşekkür mektupları aldı.

01bmsSelin Şahin’in CECNY’taki gelişim seminerinin son aşaması olan ‘liderlik’ bölümünde üstlendiği proje de Bronx GSS projesi kadar anlamlıydı. Şahin, Brooklyn Music School (BMS – Brooklyn Müzik Okulu)’daki bir sınıfın yenilenme projesini üstlendi. Bu proje fakirliğin ve sebep olduğu sorunların yaygın bir şekilde gözlendiği bölgede, çocukları sokaktan kurtarmak adına büyük önem taşıyordu. Müzikle ilgilenen gençler çeteler, uyuşturucu, şiddet ve alkol gibi bir çok tehditten de kurtuluyordu. Selin Şahin de tıpkı Nuran Fidan gibi Amerika’ya sonradan yerleşmiş bir göçmen. BMS projesi için 12 bin dolar bağış toplayan Şahin ve ekibi, 150 yıllık okul binası içinde eski bir odayı yeniden dekore etmek üzere seçmiş. Darbuka da dahil olmak üzere okula bir çok müzik aleti alan Şahin, ekiplerine seminere katılan diğer takımların da büyük yardımda bulunduğunu söylüyor.

Yaşadıkları dönüşümü özetleyen Alessandirini, “Hayatta bildiğimiz şeyler var. Bir de bilmediğimizi bildiğimiz şeyler var. Mesela ben beyin ameliyatı yapamam ya da bir jet uçuramam. Ancak bir de bilmediğimizi bilmediğimiz şeyler var. Bu seminerle bilmediğimi bilmediğim şeyleri öğrenmeye çalıştım.” dedi. İmza attıkları projelerle Fidan, Alessandrini ve Şahin insanların hayatlarına dokunabilmenin ve onlara bir şeyler sunmanın, kendimizle ilgili  ‘bilmediğimizi bilmediğimiz’ şeyleri keşfetmekle olacağını gösteriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.