Buyrun Teksas’taki İpekyolu’na

Buyrun Teksas’taki İpekyolu’na

Bu yıl ilk kez  Teksas eyaletinde kapılarını ziyaretçilere açacak olan İpekyolu Festivali için son hazırlıklar yapılıyor. 60 dönüm arazi üzerinde kurulacak festival alanında Türk dünyasının kültürel zenginlikleri Amerika’ya taşınacak. Yarın başlayacak etkinlikle katılımcı ülkelerin damak tatları, el sanatları gibi kültürel değerleri yakından tanınmış olacak.

Türk kültürünün yurtdışında tanıtılması için düzenlenen festivallere bir yenisi daha eklendi: İpekyolu. Çin’den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa’ya kadar uzanan İpekyolu’nun adını alan İpekyolu Festivali (Silk Road Fest), bu yıl ilk kez kapılarını ziyaretçilere açacak. Türk dünyasının kültürel zenginliklerini Amerika’ya taşıyan etkinlik, yarın başlayacak. Pazar gününe kadar sürecek olan festival, Texas eyaleti Houston şehrinde Stafford Belediyesi sınırları içinde gerçekleştirilecek. 60 dönüm arazi üzerinde kurulacak festival alanında son hazırlıklar yapılmak üzere. Festivale katılacak olan misafirler, katılımcı ülkelerin el sanatlarını inceleyip satın alabilecekleri gibi, ülkelere ait değişik damak tatlarını da test edebilecekler.

Her ülkeye ait sahnede yöresel halk danslarını izlerken ülkelerin özel bir bölümünün 50 metrelik panoramik fotoğrafını görebilecekler. Festivalin ilk günü hariç, diğer akşamlar konser ve dans gösterisi ile değerlendirilecek. 5 Ekim Cuma akşamı yarın Ömer Faruk Tekbilek ile başlayacak olan akşam konserleri, cumartesi akşamı bütün ülkelerin katılımı ve Türksoy koordinasyonu ile halk dansları gösterisiyle devam edecek ve kapanış konserinde de pazar gecesi Rafet El Roman konseriyle festival sona erecek.abd-ipekyolu-03

İpekyolu, üzerinde birçok ülkeyi barındıran bir hat. Festival organizatörleri bu yıl sadece bağımsız Türk cumhuriyetleri ve Türkiye ile başlamaya karar verdi. Uzun zamandır gerçekleştirdiği başarılı kültürel organizasyonlarla adını duyuran TÜRKSOY ile koordine edilerek ülkelerin kültür bakanlıkları ile görüşüldü. Ardından da bütün ülkelerden halk dansı ekipleri, el sanatları ustaları, aşçılar, solistler ve yerel gazetecilerle anlaşma yapılarak 200’e yakın kişiyle irtibata geçildi. Amerika Avrasya Turkuvaz Konseyi’nin (Turquoise Council of Americans and Eurasians) ev sahipliğini ve organizasyonunu üstlendiği festivale giriş ücretli. Günlük giriş 10 $ iken 4 günlük giriş 15 $. Türkiye’den festivale katılmak isteyen bir kişinin bir haftalık Houston seyahati için ise ulaşım dahil 3 bin $’a yakın bir harcamayı göze alması gerekiyor. Festivalle ilgili bütün bilgiler, resmî internet sitesi www.silkroadfest.org adresinde mevcut.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.