Black Friday, Şükran Günü’nü gölgeledi

Black Friday, Şükran Günü’nü gölgeledi

Bu akşamdan itibaren başlayacak olan Black Friday (Kara Cuma) alış veriş çılgınlığına ilk davetiye kapılarını 8 PM’den itibaren açacak olan WalMart, Toys R Us  ile Sears’den geldi. WalMart ve Sears dışında Gap ve yan kuruluşları olan Banana Republic, Old Navy ile Target, Best Buy gibi dev mağazalar da Şükran Günü bitmeden Black Friday indirimlerini başlatacak.

Bir çok eleştirite rağmen Şükran Günü bitmeden kapılarını müşterilerine açacak olan WalMart ile diğer dev mağazaların kısıtlı sayıda satışa sunacağı indirimli ürünlerden almak için insanlar saatler öncesinden kuyruk oluşturmaya başladı. Çalışanları sosyal güvenceden mahrum bir şekilde çalıştıran WalMart büyük tepki çekerken diğer dev mağazalar da işçilerine düşük ödeme yapmalarından dolayı eleştiri oklarını çekiyor.

İşçi hakları her ne kadar basında gündeme getirilse de WalMart, Toys R Us, Target, Best Buy önlerinde insanların uzun kuyruklar oluşturması işci hakkının halk tabanın da çok da umursanmadığını gösteriyor. Elektronik eşya satışında en büyük mağazalar zinciri olan Best Buy, bu sene kapılarını gece 12:00 de açacak. Best Buy’ın gece yarısı açılacak olmasını şirket yetkilileri, aile bireylerin şükran yemeği masasında birlikte olmaları gerektiğine inandıkları için bu yönde karar aldıklarını belirtti.

Black Friday, bir çok büyük şirket için tatil sezonu olarak kabul edilen Kasım-Aralık dönemlerinde elde ettikleri gelirin yüzde 40’na tekabül etmesi bakımından büyük önem arz ediyor. WalMart’tan sonra ikinci en büyük perakande mağazalar zinciri Target, 350 bin imzaya rağmen bu akşam 9 PM’de Kara Cuma satışlarına başlayacak. Alışveriş hesabı içinde olan tüketicilerin aksine iş başı yapmak istemeyen mağaza çalışanlarına Black Friday’de çalışmalarından dolayı herhangi bir fazla mesai ödemesi yapılmıyor. WalMart, Target, Sears gibi birçok dev mağazalarda çalışanların yıllık ortalama geliri 21 bin dolar olduğuna dikkat çeken İşçi İstatistikleri Bürosu, yine bu şirketlerde istihdam edilenlerin hiçbir sosyal güvencelerinin bulunmadığını söyledi.  

İşçilerin iş başı yapmama isteğine rağmen geçen yıla oranla bu sene Black Friday satışlarında yüzde 4.1 oranında artış bekleniyor. Black Friday kapsamında toplam 586.1 milyar dolar alış-veriş yapılması öngörülüyor. Yine tahminen Black Friday’de sanal alemden alışveriş oranının da yüzde 15 oranında artarak 68.4 milyar dolayında gerçekleşmesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.