‘‘Ayı’’ lakablı Körfez Savaşı komutanı Schwarzkopf öldü

‘‘Ayı’’ lakablı Körfez Savaşı komutanı Schwarzkopf öldü

Türkiye’de ve dünya da I. Körfez Savaşı’nın komutanı olarak tanınan emekli general H. Norman Schwarzkopf öldü. Renkli bir kişiliğe sahip olan Vietnam gazisi Schwarzkopf, birçok üstün hizmet ödülüne sahipti.

Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i 1991’de işgal etmesi üzerine Amerika öncülüğünde kurulan uluslar arası askeri güce komutanlık eden Schwarzkopf, 78 yaşındaydı. Florida’nın Tampa şehrinde dün hayata gözlerini yuman emekli generalin zatüreye bağlı komplikasyon nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı.

Kendisine bağlı birliğinin ‘‘Ayı’’ lakabı ile andığı ve Türkiye’de de bir dönem bu isim ile zikredilen Sshwarzkopf’un asıl takma ismi ‘Stormin Norman’’ idi.    

Kuveyt’i Irak işgalinden kurtarmak amacıyal yapılan savaşa ‘Çöl Fırtınası Operasyonu’ ismini veren Schwarzkopf, Saddam Hüseyin’i Kuveyt’ten çıkarmak için 30 ükenin oluşturduğu askeri gücün komutanlığını yapmasıyla kürsel düzeyde bir şöhrete ulaştı. Başarılı bir savaş stratejisi ortaya koyarak Bağdat’ı beklenenden daha önce dize getirmeyi başaran Schwarzkopf, 2000 yılındaki başkanlık seçimi yarışında George W. Bush’a destek vermişti. Ünlü komutan 2003’teki Irak’ın işgaline ise karşı çıkmış bundan dolayı Bush yönetimini eleştirmişti. Schwarzkopf, Irak işgalinin öncülerinden olan dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i de 2004 yılından itibaren ağır şekilde eleştirmiş, Amerika’nın işi olmayacak bir savaşa itildiğini söylemişti.

1934 yılında New Jersey (NJ) eyaletinin Trenton şehrinden doğan Schwarzkopf’un babası olan H. Norman Schwarkopf Jr. NJ eyalet polis departmanını kuran kişiydi. Albaylıktan emekli olan Schwarzkopf’un babası ayrıca İran’da Şah Rıza Pehlevi’nin iktidarda olduğu yıllarda İran polisini eğiten isimler arasındaydı.  

Vietnam savaşına katılan Schwarzkopf, gösterdiği üstün başarılardan sonra 3 gümüş yıldızı, bir bronz yıldızı ile farklı kategorilerde 4 tane üstün başarı ödülüne layık görülmüştü. Körfez Savaşı’ndaki başarısı nedeniyle de II. Kraliçe Elizabeth tarafından devlet nişanı ile ödülnedirilmişti.

1992 yılında emekli olduktan sonra yazdığı ‘‘It Doesn’t Take A Hero’’ biyografisi ile en çok satanlar arasına giren kitabında Schwarzkopf, Körfez Savaşı’nda üstlendiği rol için; ‘‘Ben kahraman değilim. Sadece şanslı bir insandım başarılı bir savaşı yönetmekle’’ demişti.  

Emeklilik yıllarında çeşitli vakıf ve yardım kuruluşlarından gönüllü olarak yer alan Schwarzkopf, AP verdiği mülakatta, ‘‘General olarak isim yapmaktan onur duyuyorum ama insan bir yönülü canlı değildir ve bende öyle anılmak istemem. İnsani gayeler için çabalayan biri olarak anılmak benim için daha anlamlı’’ demişti.

Schwarzkopf, evli ve Jessica, Cynthia ile Christian adında üç çocuk sahibiydi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.