Anneler, alışverişte dikkat! Her yıl 58 bin çocuk kaçırılıyor.

Anneler, alışverişte dikkat! Her yıl 58 bin çocuk kaçırılıyor.

Sene sonu indirimleri ile dayanılmaz bir çekicilik kazanan fiyatlar karşında kendini tutamayan Camilla, iki yaşındaki kızını da alıp kendini New Jersey’nin en büyük alışveriş merkezlerinden birine attı. Amacı Melissa’nın uyku saati gelmeden iki üç parça bir şey alıp elindeki kuponları zamanı geçmeden kullanmaktı. Dönüş yolunda Melissa öğle uykusuna yatacak, böylece günlük rutini bozulmayacaktı. Alışveriş sırasında daima pusetinde oturan Melissa nedense o gün arabasında durmak yerine, arabaya bebeğini koyup iterek ‘annecilik’ oynamak istiyordu. Camilla ise bir yandan göz ucuyla sürekli Melissa’yı takip ediyor; bir yandan da kuponlarını nasıl kullanırsa daha avantajlı olabileceğini hesaplıyordu. Bir ara etek reyonunu gezerken Melisa’yı gözden kaybetti. Kızının çoğu zaman yaptığı gibi saklambaç oynadığını düşünerek etekleri çekiştirmeye ve kızını aramaya başladı. Ancak Melissa görünürde yoktu. Hiç ses de çıkarmıyordu. Kaşla göz arasında ne olduysa olmuş adeta yer yarılmış, Melissa içine girmişti. Kızını göremeyince bir anda paniğe kapılan Camilla, hızla ilerleyerek ilk gördüğü tezgahtara kızının kaybolduğunu söyledi. Tezgahtar, Camilla’dan Melissa’nın nasıl göründüğünü tarif etmesini istedi. Üzerinde ne olduğunu sordu. Ardından hiç vakit kaybetmeden hemen telefona sarıldı ve mağazada Melisa’nın kaybolduğunu bildiren anonslar yükselmeye başladı. Hemen mağazanın ön kapısı kapatıldı. 10 dakika sonra, küçük kız mağaza tuvaletinde, saçları kazınmış, kıyafetleri değiştirilmiş bir halde, yarı baygın bir şekilde bulundu. Melissa’ya erkek çocuk kıyafetleri giydirilmişti.

 

Annesiyle alışveriş yaparken kaybolan ya da kaçırılmaya çalışılan tüm çocuklar maalesef Melissa kadar şanslı değil. Adalet bakanlığı istatistiklerine göre, ABD’de her yıl 18 yaşın altında 800 bin çocuk kayboluyor. Günlük rakamlara bakıldığındaysa her gün 2 bin 185 çocuk ‘kayıp’ olarak rapor ediliyor. Yetkililer, yılda 58 bin çocuğun yabancı kimselerce kaçırıldığını bildiriyor. Kaçırılma sebebi olarak evlatlık çocuk ticareti, organ ticareti ve cinsel taciz karşımıza çıkıyor. Kaçırılan çocukların büyük kısmı bulanamazken kimisi ancak zarar görmüş şekilde kurtarılabiliyor, kimisi ise ölü bulunuyor.

 

Yetkililer ailelere çok gerekmedikçe çocukları ile alışverişe gitmemelerini tavsiye ediyor. Ancak mutlaka gitmeleri gerekiyorsa bir kaç tavsiyeleri daha var:

 

• Alışveriş yaptığınız sürece çocuğunuzu yanınızdan ayırmayın.

 

• Çocuğunuz halka açık alanlarla özellikle tuvalette bir an bile yanlız bırakmayın.

 

• Çok kısa bir süre için bile olsa onu bir mağaza yetkilisine emanet etmeden yanından ayrılmayın

 

• Alışveriş öncesinde birbirinizi kaybettiğinizde buluşmak üzere bir nokta belirleyin

 

• Çocuklarınıza sizi kaybettikleri takdirde yardım istemek için tegahtardan, güvenlik görevlisinden ya da yanında çocukları olan annelerden yardım isteyebilecegini öğretin

 

• Çocuğunuza onu kaybettiğiniz yerde arayacaginizi sizi kaybettiği noktadan ayrılmamasını tembihleyin

 

• Alışveriş sırasında, çocuğunuzun hareketini engelleyecek bir şekilde yanınızda bulunmasını sağlayın. Pusetinde ya da alışveriş kartlarında oturmasını sağlamak gibi (Mutlaka kemer ile bağlamayı ihmal etmeyin)

 

• Özellikle küçük yaştaki çocuklar eğer arabaya oturmayı ısrarla rededdiyorsa tasma takmayı deneyin

 

• Çocuğunuza hareket ettiğinde ses verebilecek takılar, çıngırak vs gibi oyuncaklar verin.

 

• Konuşabilen çocuğunuza telefon numaranızı, ev adresinizi, tam isminizi öğretin. Henüz konuşamayacak kadar küçükse çocuğunuzun koluna ya da boynuna bu tip bilgileri taşıyan bir kimlik kartı asın.

 

• Çocuğunuza üzerinde ismi ya da isminin baş harfleri yazılı kıyafetler giydirmeyin. Bu tip kıyafetler bir yabancının kolaylıkla ona yaklaşıp sohbete başlamasına vesile olabilir

 

• Çocuklarınızı tanımadığı kişilerle konuşmaması yönünde uyarın

 

ABD kaybolan ve istismara uğrayan çocukları koruma merkezi (National Center for Missing & Exploited Children NCMEC) verilerine bakıldığında genellikle kaybolan çocuklar, mağaza içinde üç dakika içinde bulunuyor. Çocuk eğer 10 dakika içinde bulunamazsa mağaza görevlileri polisi arıyor.


Melissa hayatını ‘Code Adam’ adlı bir güvenlik sistemine borçlu. Bu sistem,  1981’de Florida’da bir alışveriş merkezinde kaçırılıp öldürülen 6 yaşındaki Adam Walsh’ın anısına türetilmiştir. 2003 yılında çıkarılan yasa ile tüm federal binalarda bulunması zorunlu hale getirilen  Code Adam güvenlik sistemi, ABD çapında ve Kanada’da kimi perakende mağazalarında, alışveriş merkezlerinde, eğlence parklarında, hastanelerde ve müzelerde kullanılmaktadır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.