Amerikalı Türkler ev butiği zinciri kuruyor

Amerikalı Türkler ev butiği zinciri kuruyor

Amerika’da yaşayan kadınlar olarak buradaki  “moda” ya da “şık olmak” kavramının Türkiye’den biraz farklı olduğunu biliyoruz.

Çoğumuz ise hayat tarzını yaşadığımız bu ülkeye çoktan adapte etmiş durumdayız. Ülkemize tatile gittiğimizde özellikle tesettür modasının ne kadar hızlı değiştiğini ve artık bizim için takip edilmesi zor bir alan olduğunun farkına varırız.

Yıllardır Amerika’da yaşayan Şükran Akgül, Türkiye’ye sıklıkla gidemeyen ama Amerika’da İslamı temsil ederken şıklığına önem veren ve tesettür kıyafetlerindeki yenilikleri takip etmek isteyenler için Türk modasını Amerika’ya taşımış.

Aisha Fashion isimli şirketini kurup kendi ev butiğini açmakla kalmamış ayrıca Amerika’da yaşayan ev hanımlarını organize ederek bütün eyaletlerde ev butiği zincirini kurmaya başlamış. Akgül kendi hikayesini ve projelerini Zaman Amerika okurları için anlattı.

Amerika’ya gelme hikayeniz nedir? 

Türkiye’de master yaparken planım Amerika’ya doktora için gelmekti. Ancak kısmet buraya evlenerek gelmekmiş.

ben&sen
Ticarete atılmayı ne zaman düşündünüz, ilk nasıl başladınız?

Benim bütün aile fertlerim ticaretle uğraşıyor. Sanki herkes ticaret yapmalı mantığıyla büyüdüm galiba. Türkiye’ye gittiğimizde burada bulamadığımız kıyafetleri oradan getiriyordum. Amerika’ da özellikle tesettür kıyafeti boşluğu var. Burada olanlar da zaten bize hitap etmiyor genelde ferace tarzı kıyafetler. İlk başlangıç da Türkiye’ye gittiğimde fazladan aldığım kıyafetleri burada çevremdekilerin istemeleriyle oldu. Baktım bu işten para kazanıyorum, o zaman bunu iş olarak yapabilirim düşüncesi oluşmaya başladı.
IMG_3650

Bize yaptığınız işi anlatır mısınız?

Kısaca Türkiye’deki güzel tesettür ürünlerini Amerika’da satışa sunmak. Türkiye’deki önemli markaları, yan markaları ya da butik tarzı yeni çıkmış markaları Amerika’daki müşterilere ulaştırmak. Sadece Müslümanlar değil müşterilerimiz. Kapalı kıyafet tercihi olan farklı dinlerden müşterilerimiz de oluyor. Zaten Türk ürünlerinin kalitesi ortada. Türkiye’de pazarda satılan mallar bile buradaki en ünlü markaların kalitelerine eşit çoğu zaman. Ben de eşarp, ipek şal, kap, pardesü,pantolon etek, tunik, seccade gibi kaliteli ürünleri getiriyorum. Aslında bunu yapan e- ticaret sayfaları var Amerika’da da ama bunlarda deneme, dokunma şansı olmuyor. Her zaman mağazadan deneyerek alma fikri kadınlara daha cazip gelmiştir.Biz şuan yeni olmamıza rağmen güzel indirimler yaptığımızda çok güzel sonuçlar elde ediyoruz.

Şuan 5 eyalette home butik şeklinde başladık. Bizler anneyiz çoğumuzun küçük çocuğu var ve gurbette yaşadığımız için de çocuğumuzu emanet edecek bir yer bulmak kolay olmuyor. Bu yüzden butiklerimizi evlerimize açtık.

Evine ek gelir sağlamak isteyen arkadaşlar benimle iletişime geçiyor ve bu şekilde eyaletlerde bayilik açıyoruz. İlk etapta 500 dolarlık ya da 1000 dolarlık ürün gönderiyoruz. Onları sattıkça arkadaşlar bu iş için gerekli olan sermayelerini arttırıyorlar. İlk etapta düşük kar oluyor ama ilerledikçe artıyor. Ayrıca Türkiye’de çalıştığımız iki adet butik var. Onlar da kendi tasarladıkları özel ürünleri gönderiyorlar bize.

Biz de bunları bu 5 eyalete dağıtıyoruz.Bayilerimiz kendi çevrelerine satışları evlerinden yapıyorlar. Şimdilik 5 eyaletle başladık ama inşallah bütün eyaletler eklenerek devam edecek. Şuan tek olumsuz tarafı Türkiye’de yurtdışı kargo fiyatlarının çok yüksek olması. Mesela Çin’den genelde ücretsiz kargoyla alınabiliyor çünkü orada devletin yurtdışı satışları için sağladığı kolaylıklar var.

Amerika’da bir dükkan sahibi olmadan ticaret yapılır ve bir gelir elde edilebilir mi?

Kesinlikle yapılır ve gelir elde edilir. Zaten son zamanlarda internette, youtube da bu tür işler nasıl yapılır videoları en çok izlenen videolar arasında. Bir dükkan sahibi olmadan sermayesi olmadan bu şekilde başlayıp milyon dolar kazanan insanlar var. Hatta burada yaşayan Türk arkadaşlarımız bile var. Bu şekilde sıfırdan ufak ufak başlayıp şimdi milyon dolar kazananlar var. Öncelikle çok iyi bir araştırma yapmak gerekiyor. Deneyimi olanlarla mutlaka konuşmak gerekiyor. Bunun en güzel yanı dünyanın her yerinde yapabilirsiniz. Affiliate programlar var mesela siz kara ortak oluyorsunuz, ya da eBay, Amazon, etsy gibi sayfalar var ancak buralarda çok fazla kar elde edemiyorsunuz.Burada yaptığınız araştırmadan sonra ne yapmak istediğinize karar verirseniz her şekilde para kazanabilirsiniz.
IMG_3649

Deneyimlerinizi de gözönüne alarak yaptığınız işin artıları ve eksileri nelerdir?

Ailem ben küçüklüğümden beri hep tekstil ticareti yaptı aslında ben hep bu işe aşinaydım. Üniversiteden önce de terzilik okuluna gitmiştim 1 sene kadar sonrada güzel sanatlar okuluna. Bir kadın olarak da hep modayı takip etmek, güzel giyinmek, elbiseler, kumaşlar ilgi alanımdı. Arkadaşlarıma da hep tavsiyelerde bulunurdum  kendi kombinasyonları hakkında. Yani bu iş benim hep sevdiğim bir alandı.

Tabi çoluk çocuk olunca, buralarda modadan uzak kaldık. Amerika’da biliyorsunuz sizi şık giyinmeye, modayı takip etmeye zorlayan bir ortam yok ama Türkiye’ de öyle değil. Amerika’da modada tabular yok. İnsanlar çok şık bir takım elbisenin altına spor ayakkabı giyebiliyor burada esas alınan nokta kişinin rahatlığı. Türkiye’de ise modayı takip ve şıklık ön planda. O yüzden ben kendi internet sitemi kurduğumda doğuyu ve batıyı sentezlemek istedim.

Türkiye’de büyüdüm yıllardır ama Amerika’da yaşıyorum dolayısıyla iki kültürü de biliyorum bunu sentezleyerek güzel bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışıyorum.

Ben kendi şirketimi kurduğum günden buyana çok rahat bir uyku uyumadım diyebilirim. Başkasının işinde çalışırken kafanız rahat olur ama bu sizin işiniz 7/24 aslında kafanız işinizle meşgul. Eksilerinden biri bu diğeri de Türkiye’den mal aldığım için Amerika kelimesini duyunca Türkiye’de 10 liraya sattığı ürünü bana 30 liraya vermeye çalışan insanlar olabiliyor yani doğru kişiyle çalışmak çok önemli burada.

Güven her şeyden önemli. Bunun yanında ürününü Amerika pazarına çıkarabilmek için her türlü desteği gösteren çok iyi niyetli  kişilerde çıkıyor karşınıza. Yani 100 tane ürününüz olacağına bu şekilde güvenli 2 butiğiniz 10 modeliniz olması yeterli oluyor bence.

Bazen kargolarda sıkıntı yaşanabiliyor. Daha geçen hafta büyük bir sevkiyat kayboldu. Çok büyük bir Amerikan firması aslında imza atmış ve ürünü teslim almış görünüyordu ancak karışıklıktan dolayı ürüne bir süre ulaşamadık.
FullSizeRender-3

Görüyorum ki sadece kendiniz kazanç elde etmekle kalmayıp, sizinle aynı kaderi yaşayan kadınlara da gelir kapısı açıyorsunuz. Farklı eyaletlerde de bayiler açıyorsunuz. Bunu nasıl koordine ediyorsunuz ve amacınız nedir?

Amacım güzel Türk tekstilini Amerika’da görmek. Bunu online yapmak istemiyorum. Çünkü modelin üzerine güzel durmuş kıyafet size yakışmayabiliyor. Renkte sıkıntı yaşanıyor, bedende sıkıntı olabiliyor, Bu yüzden amacım her eyalette şimdilik birer butik açmak.

Amerika çok büyük, her eyalet başlıbaşına çok büyük ama şimdilik her eyalette en az bir butik açmak istiyorum.Bundan benim herhangi bir kazancım olmayacak, yine o kişi satmak istediği ürünü kendi sipariş ederek alacak ve bütün kar kendinin olacak. Ben sadece Türk kadınlarının kendi ayakları üzerinde durmalarını istiyorum. Ve onlara bir fırsat sunuyorum.Bunu koordine etmek için de bir yazılım hazırlattık. Kendimize ait bir sistemimiz var ve her bayimizin bu sisteme ulaşımı var.
IMG_3648

Peki gerçekleştirmeyi düşündüğünüz başka projeleriniz var mı?

Bayiliklerimiz sayesinde Amerika’daki Türk kadınları olarak bir zincirimiz olacak ve bir bağımız olacak. Bu şekilde ileride belkide çok daha farklı şeylere de vesile olacağız. İleride kazançlarımızla çocuklarımızın eğitimleri için, buradaki kadınlarımızı destekleyecek farklı açılımlarda da bulunabiliriz.

Bir sürü yabancı kozmetik firması var kendi aralarında üyelik sistemiyle zincirler oluşturan. Onlar bunları yapabiliyorlarsa biz niye kendimiz için böyle bir şey yapmayalım. Kendine güvenen ben bu işi yapabilirim diyen bütün kadınlar bana ulaşabilir. Ancak güveni oluşturmak için bazı şartlarımız var bu şartları sağlayan herkese açık kapımız.

Amerika’da yaşayan kadınlara neler tavsiye edersiniz?

Amerika’da yaşayan kadınlara muhakkak bir şeyler yapmalarını ve para kazanmalarını tavsiye ediyorum. Korkmasınlar eksileri çok düşünmesinler, cesaret olmadan ticarete atılınmıyor. Yaptığım işin artıları eksilerinden daha fazla o yüzden ben çok seviyorum. İnşallah devamı da gelecek. Ben şuna inanıyorum Özellikle Türk kadınları çok güçlü ve akıllı.Çalışan kadın her zaman için farklı kadın olduğuna inanıyorum.

Yani Amerika hayatlarını fırsata dönüştürmeliler diyorsunuz.

Evet kesinlikle. Amerika fırsatlar ülkesi denir ya, bu hakikaten doğru. Evinizdeki eski bir eşyayı bile kolaylıkla satabiliyorsunuz. Amerika’da hiç bir şey çöp olmuyor. Ben buna inanıyorum. Şimdi her şeyi paraya çevirebileceğiniz böyle bir ülkede inanın yaşamak daha kolay. İşleyen demir paslanmaz, ailemizi evimizi de ihmal etmeden kendi çapımızda küçükte olsa bir şeyler yapmalıyız. Mantı yaparak, tesbih yaparak, turşu yaparak gelir elde eden kadınlar var. Bunun yanında çalışan annelerin çocuklarına bakma, onları okula getirip götürme, yemek yapma,ufak terzilik işleri, kıyafet tamiratları gibi şeylerden de para kazanan arkadaşlarımız var. Zaten boş olduğumuz zamanda şeytan uğraşıyor buna fırsat vermemek lazım. İster para kazanın, isterse gönüllü yapın ama bir şeyler yapmak,faydalı işler yapmak en güzeli.
FullSizeRender-6

FullSizeRender-5

Write a comment

2 Comments

  1. Burcu bekaroglu May 6, 15:46

    Tebrik ederim arkadasim Allah yolunuzu acik etsin hayirli bereketli kazanclar versin

  2. Nurhan May 6, 22:08

    Motivasyon ve etkileme yonu kuvvetli bir haber olmus. Hikayesini paylasan Sukran hanima ve haberi yaptiginiz icin de size cok tesekkur ediyorum.

Only registered users can comment.