Amerika’da dağ aslanları yeniden sahnede

Amerika’da dağ aslanları yeniden sahnede

Amerika Birleşik Devletleri’nde dağ aslanları, nüfuslarının yeniden artmaya başlamasıyla, daha önce terk ettikleri yaşam alanlarına geri dönüyor.

Orta batı Amerika’da görülen ve jaguar olarak da anılan bu büyük kedilerin neslinin tükenmesinden korkuluyordu.Zira beslendikleri av hayvanları da, Jaguarlar gibi insanlar tarafından aşırı avlandıklarından, jaguarların nesli yüz yıldır giderek azalıyordu.Vahşi Doğa adlı dergide yayımlanan araştırma cougarların yeniden çoğalmaya başlamasıyla, insan ve cougar arasında olumsuz karşılaşmalar yaşanabileceğine işaret ediyor.

Araştırmayı yürüten bilimciler insanların yeniden bu hayvanlarla birlikte yaşayabilmeleri konusunun düşünülmesi gerektiğini söylüyor. Doğulu cougarların sayısı öylesine azalmıştı ki ABD Balıkçılık ve Vahşi Hayat hizmetleri bu hayvanların neslinin artık tamamen tükendiğini açıklamıştı. Jaguarlar özellikle 1970’lerin sonlarına kadar yoğun şekilde avlandı.

Jaguarlar tarım alanlarına da zarar verdiği için çiftçilerin başına ödül koydukları hayvanlar oldukları için azalıyordu. Hayvanların neslini korumak için 1960’lı yıllarda para ödülleri kaldırıldı, avlanma kotaları getirildi. 1990’lara gelindiğinde sayılarının artmaya başladığı gözlendi.

Conneticut’ta ölü olarak bulunan bir hayvanın 3 bin kilometre yol kat ettiğinin belirlenmesi hayvanların kıta boyunca yayıldığının göstergesi olarak kabul edildi.
Şimdi jaguarların nüfusu yeniden yükselişe geçiyor.

Jaguarları yine ABD’de de geniş bir alanda görmek mümkün oluyor. Araştırmacılar çalışmaları sırasında hayvanların varlığını ülkenin güneyindeki Texas’tan kuzeydeki Kanada’ya kadar geniş bir alanda belirledi.Neslin yeniden güçlenmesinin nedenleri arasında cougarların avlandığı kimi geyik türlerinin avına getirilen yasak da etkili oldu.
Bugün gelinen aşamada cougar nüfusunun 30 bine ulaştığı söyleniyor.

Araştırmacılar, jaguarların nüfusundaki bu artışı, erkeklerin uzun mesafeler katederek kendilerine yeni topraklar bulmuş olmalarına bağlıyor. Ne var ki, bilim insanları bu yalnız erkeklerin ancak daha fazla sayıda dişiyi birlikte doğuya göçmeye ikna etmeleri halinde yerleşik ve sabit bir nüfus yapısını yakalayabileceklerini söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.