Amerika tarihinin 3. en kurak yılını yaşıyor

Amerika tarihinin 3. en kurak yılını yaşıyor

Amerika son yarım asırın en kurak yılını geçiriyor. Ülkenin yarıdan fazlasını etkisi altına alan kuraklık, 1930 ile 1956 yılında en son bu şidette susuz bir yıl geçirmişti. Kuraklığın yalnızca Amerika değil dünya genelinde gıda ve yakıtta artışlara yol açması bekleniyor.

Ulusal İklim Bilgi Merkezi (National Climatic Data Center) tarafından dün yayınlanan rapora göre, ülkenin yüzde 55’inde kuraklık hakim. Yine raporda geçtiğimiz ayın tüm zamanların en sıcak 14.cü ve en kurak 10.cu ayı olarak rekor kırdığı ifade edildi. Kayıtlara göre, Amerika’nın en son olarak 1956 yılının Aralık ayında ülkenin yüzde 58’inde kuraklık görülmüştü.

ABD Tarım Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre kuraklık nedeniyle ülkenin mısır üretiminin yüzde 38’inin ‘‘zarar’’ veya ‘‘çok zarar’’ gördüğü belirti. Aynı bakanlık bir hafta önce mısır üretiminin yüzde 30 oranında zarar gördüğünü açıklamıştı.

droughtx-large
Amerika’da yıllık olarak 96.4 milyon hektar alana mısır ekiliyor. Amerika yıllık ortalama dönüm başına 166 kile mısır alırken bu sene ortalama 146 kileye düştü. Çiftçiler, kuraklığın devam etmesi durumunda bu ortalamanın daha da aşağıya düşmesinden endişeli.

Mısır gibi soya fasulyesi üretimi de kuraklık nedeniyle büyük zarar gördü. Amerika’nın Orta Batı (Midwest) eyaletleri hem mısır hem de soya fasulye üretiminin  merkez üssü durumunda

Kuraklık nedeniyle yalnızca Amerika’da değil dünya genelinde gıda ve yakıt fiyatların artması bekleniyor.

Kuraklığın etkili olduğu bölgelerde çiftçilerin yalnızca ekili ürünleri değil yetiştirdikleri büyük ve küçük baş hayvanları beseleme konusunda da sıkıntı yaşadıkları görülüyor. Birçok hayvan üreticisinin artan yem fiyatları nedeniyle ağıllardaki büyük ve küçük baş hayvanlarını satmaya çalıştığı belirtiliyor.

Ülkedeki aşırı sıcaklar nedeniyle birçok eyalette görülen orman yangınları da, maddi zararlara yol açıyor.

Uzmanlar, bugün ülkenin yüzde 55’inde görülen kuraklığın giderek yayılmasından korkuyor. Henüz yaz aylarının ortasında olunması nedeniyle meteroloji uzmanlarına göre yağmurların ülkenin iç bölgelerinde etkili olmasına çok olası bakmıyor.

Kuraklık nedeniyle Mississippi gibi ülkenin en büyük nehirin de dahi suyun hiç olmadığı kadar azaldığı da bölgeden gelen haberler arasında.

1207012-drought-815a.photoblog600
Diğer taraftan ABD Kuraklık Gözleme kuruluşu ülkedeki kuraklıktan etkilenen alanın yüzde 55 değil 61 olduğunu savundu. Aynı kuruluş, 1895 yılından bu zaman kadar tutulan Palmer Kuraklık İndeksi (Palmer Drought Index) kayıtlarına göre Amerika’nın Orta Batı eyaletlerinin yaşadığı en kurak yıl olduğunu ileri sürdü.

1895 yılında itibaren tutulan hava ve kuraklık raporu ölçümlerine göre Amerika,  1930, 1956 ile içinde bulunduğumuz sene tarihinde gördüğü en kurak yılını geçiriyor.

Ülkedeki kuraklık nedeniyle Obama hükümeti de harekete geçti. Tarım Bakanı Tom Vilsack, geçen hafta ülke genelinde bin vilayeti (County) kuraklık nedeniyle felaket bölgesi ilan etti. Bakan Vilsack bugün felaket bölgesinde bulunan ve zarar gören çiftcilerin mağduriyetlerini giderebilmek için yardım çalışmalarına başladıklarını söyledi. Vilsack, borçları olan ve acil kredi çekme ihtiyacı bulunan çiftçilere düşük faizle kredi sağlamaya başladıklarını aktardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.