Sağlıklı bir hamilelik için bazı önlemler ihmal edilmemeli

Sağlıklı bir hamilelik için bazı önlemler ihmal edilmemeli

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yıldız Ayhan Tuncay, sağlıklı bir hamilelik öncesinde anne baba adaylarının çeşitli önlemler alması gerektiğini söyledi. Çiftlerin çocuk arzuladıklarında gebe kalmadan iki-üç ay öncesinden gebeliği takip etmesi istenilen hekime muayeneye gitmesi gerektiğini belirten Tuncay, “Sağlık durumunuzla ilgili detaylı bilgileri aldıktan sonra jinekolojik muayene yapılacaktır.” dedi.

 

Günümüzde artık eşler birlikte karar vererek en uygun koşullarda gebe kalmayı planlıyor. Tabi ki anne adayının sağlıklı bir hamilelik geçirmesi ve doğum yapması, sonunda da sağlıklı bir bebeğe sahip olması tüm ailelerin isteği. Bu nedenle anne adaylarının öncelikle sağlıklı olması gerekiyor. Hamilelik sırasında çıkabilecek risklerin belirlenmesi ve ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı önlemlerin alınması ve tedavilerinin yapılabilmesi için gebe kalmadan önce ruhen ve fiziken gebeliğe hazır olmak en önemli şart olarak öne çıkıyor.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tuncay, günümüzde özellikle çalışan kadınların artması nedeniyle, yalnızca sosyal yaşamı değil iş yaşamının da getirdiği zorlukları göz önüne alarak, koşullar iyileştirildikten sonra gebe kalınmasının anne adayının da psikolojik olarak hazırlanmasına destek olacağını söyledi. Çiftlerin gebelik öncesi birçok şey yapması gerektiğini kaydeden Tuncay, gebelik öncesini şöyle anlattı: “Çiftler çocuk arzuladıklarında gebe kalmadan iki-üç ay öncesinden gebeliği takip etmesi istenilen hekime muayeneye gitmelidir. Doktorunuz size genel sağlık durumunuzla, alışkanlıklarınızla, iş ve yaşam biçiminizle ve kalıtımsal hastalıklar açısından aile öykünüzle ilgili sorular soracaktır. Daha önce gebelik geçirdiyseniz, önceki gebeliklerin seyrini, doğum şeklini, zamanında doğum yapıp yapmadığınızı, doğum sonrası kanama olup olmadığını, bebeğin sağlığını, doğum kilosunu not edecektir. Eğer daha önceki gebelik/gebelikler düşükle sonuçlanmış ise daha ayrıntılı sorular da soracaktır. Sağlık durumunuzla ilgili detaylı bilgileri aldıktan sonra jinekolojik muayene yapılacaktır.”

 

Tuncay, gebelik öncesinde yapılan testleri ise şöyle sıraladı: “Tam kan sayımı, anne ve babanın kan grubu, açlık kan şekeri(AKŞ), üre, AST, ALT tam idrar tahlili, pap-smear testi, geçmeyen akıntı var ise vajinal kültürü ve chlamidya antijeni, Hepatit B, Hepatit C ve HIV testi, kızamıkçık(rubella) titresi, toksoplazma taraması, troid testi(TSH), VDRL… Bunların dışında hastanın sorgulamasında tespit edilen hastalıklarına yönelik de testler yapılabilir. Örneğin; adet düzensizliği var ise prolaktin ve testesteron dahil olmak üzere hormonal incelemesi gerekli olabilir. Yine jinekoloji dışında başka bir hastalık örneğin; diyabet, hipertansiyon, anemi, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalara yönelik özel testler de yapılmalıdır.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.