Harçlık verme, çocukta tasarruf duygusunu geliştiriyor

Harçlık verme, çocukta tasarruf duygusunu geliştiriyor

Yediden yetmişe herkesin sevinçle karşıladığı bayramlar, aile bireylerini de bir araya getiriyor. Büyüklerin ellerini öpen çocuklar için bayram, biraz da harçlık demek. Uzmanlar ölçülü verilen harçlığın çocukta tasarruf etme bilincini geliştireceğini kaydediyor.

Bayramlarda kimi çocuklar aldıkları harçlık ile çikolata alırken, kimi de uzun süredir hayalini kurduğu oyuncağa kavuşuyor. Çocuk ve Ergen Psikoloğu Fazilet Seyidoğlu, ailelerin çocuklarına harçlık vererek onlarda sorumluluk ve sahiplenme duygusunu geliştirdiğini belirtiyor. Çocukların bu sayede isteklerini erteleyebilme ve ihtiyaçlarını da sıralayabilme becerisini kazandıklarını aktaran Seyidoğlu, “Aile aslında böylece çocuklarına tasarruf etmeyi öğretmiş olur. Çocuk ya da ergen, harçlık alarak ailede kendisini değerli hissederek varlığını kabul eder.” diyor.

Çocuğa verilecek harçlığın yaşına, sosyoekonomik düzeyine ve arkadaşlarının ne kadar harçlık aldığına göre ayarlanması gerektiğini dile getiren Fazilet Seyidoğlu, şunları öneriyor: “Sınıfındaki diğer çocukların çoğunlukla aldıkları harçlık miktarı ve çocuğun gündelik zaruri harcamaları göz önünde bulundurularak, en azından ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeterli ve düzenli periyotlarla bir harçlık verilmeli. Ülkemizde ilkokul birinci sınıf öğrencisine de harçlık veriliyor. Çocuk ancak 10 yaş itibarı ile para kullanma becerisini edinebilir. Parayı güvenle taşıyıp koruyabilir ve paranın üstünü tam olarak getirmek sorumluluğunu da alabilir. Onun öncesinde harçlık, günlük sadece ihtiyacı olacak kadar verilmeli ve parasını nasıl harcadığının takibi yapılmalı. 10 yaşından itibaren harçlık haftalık verilebilir. Lise döneminde aylık olarak verilebilir.”

HARÇLIK RÜŞVET OLARAK KULLANIlMAMALI

Ailelerin harçlığı çocuğa yaptırmak istedikleri davranışı yapması için bir rüşvet olarak asla kullanmaması gerektiğini belirten Fazilet Seyidoğlu, şu uyarıları yapıyor: “Parasını biriktirme veya harcama kararı çocuğun kendisinde olmalı. Ancak parasını harcadığı yerler yine iyi izlenmeli ve çok hissettirmeden denetimi yapılmalı. Aşırı pahalı, gereksiz harcamalara karşı uyarılmalı. İlgi ve merakı doğrultusunda doğru ve yararlı şeylere para harcaması, ihtiyacı doğrultusunda alışveriş yapması için rehberlik edilmeli. Çocuğa ihtiyacından fazla para vermek sanıldığı gibi ona mutluluk değil, mutsuzluk ve doyumsuzluk getirecek, parayı harcamasının kontrolünü güçleştirecektir. İsraf etmeyi öğrenir ve doyumsuz olmaya başlar.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.